Alerta a l'Ebre per la reobertura del Castor
La Plataforma en Defensa del Sénia presenta una queixa a la CE i una petició al Parlament Europeu contra el magatzem i la indemnització a la promotora
Denuncia la posició dominant d'aquest operador
La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia tem que el magatzem de gas submarí Castor, que està en hibernació, pugui posar-se en marxa. Una possibilitat que ha fet pública el president d'Enagás, Antonio Llardén, que sosté que l'informe que està elaborant l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) determinarà si la plataforma Castor es pot tornar a explotar o s'ha de desmantellar. Segons el president d'Enagás, una injecció més lenta del gas natural al jaciment, que es podria allargar fins a sis anys, podria evitar els terratrèmols que van forçar l'aturada del projecte. “Si s'injecta el gas més lentament, el magatzem deixarà de ser viable econòmicament i, tot i això, hi haurà sismes”, va manifestar ahir el portaveu de la Plataforma en Defensa del Sénia, Evelio Monfort.
El moviment social contra el Castor actuarà amb contundència si no es fa cas dels informes de l'Institut Geològic i Miner i l'Institut Geogràfic Nacional, que atribueixen clarament l'onada de sismes de la tardor del 2013 a la costa de l'Ebre a la injecció de gas al magatzem. “Al primer terratrèmol que es produeixi presentarem una denúncia contra el president d'Enagás i contra el ministre que autoritze la reobertura del magatzem de gas, i potser aquesta vegada ens faran més cas que fa alguns anys”, va dir Monfort, que recorda que la Plataforma del Sénia va reiterar el risc sismològic de la injecció de gas sense que les autoritats els fessin cas. De moment, han enviat una carta al president d'Enagás per manifestar-li la seua perplexitat per la possible reobertura de les instal·lacions i no descarten sol·licitar-li una entrevista.
D'altra banda, la Plataforma del Sénia ha traslladat la batalla contra el Castor a Europa, amb l'objectiu que les institucions europees forcen el desmantellament de la plataforma marina i eviten que la ciutadania hagi de pagar la indemnització pel tancament de la planta. En aquest sentit, la plataforma ja té a punt la denúncia que presentarà durant els pròxims dies a la Comissió Europea i la petició que farà al Parlament Europeu perquè investigue el cas, ja que estan convençuts que s'ha vulnerat la directiva comunitària dels drets dels consumidors i de la lliure competència. “Volem que Europa investigue si la indemnització concedida a l'empresa Escal UGS, prevista en el reial decret d'hibernació de la planta d'octubre de 2014, va contra els interessos dels consumidors i de les petites i mitjanes empreses”, va manifestar la portaveu de la Plataforma en Defensa del Sénia, Cristina Reverter. També denuncien la falta de transparència i accés públic a la informació d'un projecte de gran impacte ambiental i social.
“És un abús”
La denúncia de la Plataforma del Sénia també va dirigida a Enagás Transporte, perquè consideren que té una posició dominant en el sector. “Ha negociat un deute que repercutirà sobre tercers, però que per a aquesta empresa és neutre. Això és un abús”, va dir Reverter. Enagás Transporte va negociar amb Banco Santander, CaixaBank i Bankia el crèdit per pagar a l'empresa concessionària (Escal UGS, participada majoritàriament per la constructora ACS de Florentino Pérez) la indemnització de 1.350 milions d'euros. Aquesta indemnització es finançarà a través dels peatges de la tarifa del gas durant trenta anys a partir del 2016 i acabarà costant als consumidors 4.731 milions. Un pagament que el moviment social rebutja de ple. “No es pot exigir el pagament per un servei inexistent que no té cap contraprestació, ni benefici per a l'usuari o consumidor final”, va assenyalar Reverter. La plataforma tampoc entén per què Enagás Transporte s'ha fet càrrec d'una instal·lació que s'hauria d'inertitzar, és a dir, tancar les vàlvules dels pous i deixar inoperativa.
Tot i que la indemnització no forma part del pressupost de l'Estat, la Plataforma del Sénia alerta Europa que constitueix un ajut d'estat, atorgat indirectament a través del decret d'hibernació del magatzem submarí i que adopta mesures urgents en relació amb el sistema gasista.
Instal·lació insegura
La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia també ha enviat una carta a la comissió de seguretat de la UE per posar de manifest que el magatzem submarí Castor no és una instal·lació segura. “No han tingut en compte l'advertiment del risc sísmic que suposava la posada en marxa del projecte d'emmagatzematge de gas”, va explicar la portaveu de la plataforma. Finalment, la Plataforma del Sénia també és crítica amb el finançament que el Banc Europeu d'Inversions (BEI) va concedir al Castor. “Si el BEI no hagués invertit, no s'hauria posat en marxa, perquè l'empresa concessionària no va assumir cap risc”, va comentar Monfort.
LES FRASES
Reunió amb el síndic de greuges
El síndic de greuges, Rafel Ribó, es desplaçarà dimecres que ve a Alcanar, segons va fer públic ahir la Plataforma Ciutadana en Defensa del Sénia. “Farà una reunió oberta amb els veïns per recollir suggeriments i per explicar les accions que emprendrà pròximament”, va explicar el portaveu de la plataforma, Joan Ferrando. El síndic rebutja la indemnització a l'empresa concessionària del magatzem de gas i s'oposa al fet que els consumidors de gas hagin d'assumir el cost d'aquesta indemnització més els interessos bancaris durant les pròximes tres dècades (el cost s'inclourà en el rebut del gas a partir del gener del 2016).
Ribó també ha expressat la seua indignació en reiterades ocasions perquè els veïns de la costa de l'Ebre afectats per l'onada de sismes, alguns amb desperfectes als habitatges i d'altres amb anul·lació de reserves turístiques, no han rebut cap contraprestació pels danys patits.