Vilassar de Dalt retorna als orígens amb Vilazari 978
La vila celebrarà aquest cap de setmana la quarta edició del seu festival amb especial atenció a la cavalleria medieval
Amb una cinquantena d'activitats, les propostes seran per a tots els públics
La primera constància documental d'un indret anomenat Vilazari es remunta a l'any 978. Aquell lloc, format per un petit nucli de cases al voltant de l'església, masies i una torre de vigilància, seria l'embrió de l'actual Vilassar de Dalt. I al voltant d'aquella torre del segle X, durant els segles XIV i XV es bastiria el castell medieval més important del Maresme. Al segle XVI va entrar en decadència i fou restaurat al segle XX. La fortalesa està formada per diversos edificis. Entre les estances, destaca la capella de la Santíssima Trinitat, del segle XVII, la torre de l'homenatge cilíndrica, i la torre quadrada a tocar de la portalada. Les finestres gòtiques daten del segle XV. Els panys de parets, les torres i els merlets segueixen recordant l'antic origen de la vila. I des de fa quatre anys, la població gira els ulls cap aquells inicis remots i organitza el Festival Vilazari 978, que aquest divendres enfila el corpus central de la festa, amb la voluntat “d'anar-lo consolidant i de rebre els mateixos o més visitants que l'any passat, que ja va funcionar molt bé”, segons Paula Lloret, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vilassar de Dalt.
Així doncs, vilatans i visitants podran participar en la cinquantena d'activitats que s'han preparat, d'entre les que destaquen les relacionades amb la cavalleria medieval i sobretot, l'oportunitat aquest mateix divendres de visitar el castell tal i com ja s'ha fet durant el passat cap de setmana. En aquesta edició, la primera jornada pren més força i la mainada podrà participar en un taller d'escuts medieval, la companyia Obskené representarà l'obra de teatre Fuenteovejuna en un espai inèdit com és la plaça de la Vila, i la vetllada es podrà allargar amb tapes medievals, música i espectacle de foc al cafè de la Plaça. Dissabte i diumenge es podrà passejar entre la vintena de parades de la fira d'artesans, copsar com eren els campaments militars i civils a l'edat mitjana, assistir a la mostra de forja medieval, recórrer un campament de cavalleria o fer una aturada a la taverna entre música i animació. Els cavallers participants al torneig arribaran dissabte al matí. Després de fer-ne la presentació, es podrà assistir a les primeres demostracions comentades sobre la cavalleria medieval i sobre l'alimentació i la cuina de l'època. Al migdia tindrà lloc un combat per honor i tot seguit es podrà seguir un taller d'instrucció de cavallers i la demostració comentada Soldat contra cavaller. A la tarda, els nens podran participar en els jocs medievals i els més grans als jocs de taula de l'època que presentarà Ludus Hostoriae i Plan B miniaturas a Ludus medieval. A més de les demostracions comentades, com la del cavaller franc, a la tarda es podrà gaudir d'un espectacle de doma de cavalls o a la recreació d'una cerimònia de nomenament de cavallers. La nit s'encetarà amb sopar, i l'acte més espectacular, un gran torneig medieval que s'ha traslladat a les deu per evitar l'enuig de la calor i gaudir-lo a la fresca. La festa continuarà a la taverna. Diumenge, la jornada començarà amb referències sobre el cavall durant l'edat mitjana i divulgacions sobre les manufactures medievals i armes i vestuari dels cavallers. Al migdia tindrà lloc de nou un combat per honor. L'acte central a la tarda serà la demostració comentada i el combat El cavaller normand. El festival es clourà amb una càrrega de cavalleria. Algunes activitats exigeixen inscripció o compra d'entrades. Per a més informació, es pot visitar la pàgina web www.vilassar.cat o www.tanitdifusio.cat.
Una oportunitat que no es pot deixar escapar
Les visites al castell medieval de Vilassar de Dalt estan restringides a unes dates al voltant de la festa major, a l'abril, i ara quan se celebra el festival Vilazari. Aquest 3 de juliol, doncs, serà la darrera oportunitat aquest 2015 per participar a la Ruta medieval que inclou la visita a aquest imponent castell catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional en la categoria de monuments històrics. Els recorreguts seran a dos quarts d'onze del matí, a dos quarts de sis de la tarda i dues hores més tard i sortiran des de davant de l'església parroquial de Sant Genís. El preu de la visita és 7,5 euros (5,5 euros en tarifa reduïda) i inclou la visita guiada al castell medieval, un itinerari guiat teatralitzat per la sagrera de Vilassar de Dalti un tast de vi DO Alella al Museu Arxiu de la localitat.