Salut

El càncer de còlon i recte, sota control a la Garrotxa

Gràcies a les aportacions econòmiques del Rotary Club d'Olot s'ha pogut avançar el programa de cribratge d'aquest tipus de malaltia

Va recaptar 45.000 euros en un sopar solidari a Ca l'Enric

Un total de 35 garrotxins amb pòlips que s'han de controlar i un cas de càncer –resultat de 71 colonoscòpies realitzades– és el resultat del primer mig any d'aplicació del programa de prevenció del cribratge de càncer de còlon i de recte a la Garrotxa. Durant aquest període, han passat pel programa el 47% de les 1.409 persones d'entre 50 i 69 anys que depenen de l'ABS de Sant Joan les Fonts; el 40% de les 1.612 de la de les valls d'en Bas i d'Hostoles; i un tant per cent encara no fet públic de les 1.595 de la de Besalú. Entre el setembre i el novembre rebran la convocatòria les 8.555 persones que depenen de l'ABS d'Olot.

Aquest programa s'ha avançat mig any a la Garrotxa respecte a les previsions que tenia el Departament de Salut gràcies a les aportacions econòmiques del Rotary Club Olot Garrotxa. “Ja només per la persona a qui se li ha detectat a temps el càncer podem donar per compensat l'esforç que estem fent”, va remarcar el coordinador del sopar Taules amb sentiment solidari i membre dels Rotary garrotxins, Lluís Vilanova, celebrat divendres a Ca l'Enric de la Vall de Bianya. L'entitat ha tingut el suport de la fundació Oncolliga de Girona. El programa també s'ha avançat a les comarques d'Osona i del Ripollès, que amb la Garrotxa formen un triangle sanitari. Els Rotary de les tres comarques han fet una aportació d'un 42% de la inversió que cal per tirar endavant el programa.

Durant els pròxims dos anys, la campanya vol incidir en un total de 13.456 homes i dones d'entre 50 i 69 anys de la Garrotxa –56.000 sumant-hi els del Ripollès i Osona– perquè els qui encara no ho han fet passin per les farmàcies a recollir un test d'anàlisi i diagnòstic per determinar si poden tenir i desenvolupar la malaltia. I és que el càncer de còlon és la segona causa de mortalitat de la població, però és un tipus de càncer que si es detecta en estat primari té molt bon pronòstic i és fàcilment curable.

Perquè tot plegat sigui un èxit, s'han hagut de coordinar els col·legis de farmacèutics de Girona i de Barcelona, l'atenció primària, les unitats d'endoscòpia dels hospitals de Vic, Olot i Campdevànol i l'Oficina Tècnica de Cribratge, gestionada per l'Institut d'Assistència Sanitària a les comarques de la Garrotxa i el Ripollès i pel Consorci Hospitalari de Vic a la comarca d'Osona, tot plegat amb el suport de CatSalut.

En el sopar, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va remarcar la qualitat de la sanitat catalana. “Tenim un servei sanitari d'èxit i un dels millors serveis de cirurgia colorectal”, va reblar. Per continuar en aquesta línia d'excel·lència, el conseller va insistir en la necessitat de continuar avançant en la prevenció i va valorar la importància de campanyes solidàries com la del Rotary Club Olot Garrotxa per fer-ho en un moment de migradesa de l'economia de la Generalitat. Amb aquestes aportacions, Ruiz va explicar que es pot invertir més en recerca i va avançar que per cada euro públic que s'inverteix en aquest capítol se'n generen tres de privats.

LES FRASES

No cal anar a Nova York per curar-se d'un càncer; Catalunya lidera a Europa la supervivència
Boi Ruiz
conseller de sanitat de la generalitat
El sopar és un acte que repetirem sempre que tinguem una causa com la del càncer
Lluís Vilanova
coordinador de la campanya solidària del rotary d'olot
Les claus

L'exemple en primera persona d'un que ha superat el càncer

j.c

“Tot va de dècimes”, va afirmar durant el sopar solidari del Rotary a Ca l'Enric el cap de cirurgia general i digestiva de l'hospital Josep Trueta de Girona, Antoni Codina. Dit per un metge, la primera deducció que es podria fer és que Codina parlava de febre. I res més lluny, parlava de valorar les coses que cadascú té i de viure amb intensitat cada segon. I això és el que va aprendre el propietari de Ca l'Enric, Joan Juncà, després dels deu mesos del calvari que va passar entre que li van diagnosticar un càncer de còlon i el dia que li van comunicar que havia guanyat la batalla. Juncà va ser intervingut quirúrgicament pel cap de la secció de cirurgia colorectal del Trueta, Ramon Farrés, que també va ser al sopar juntament amb el digestòleg de la Clínica Girona i vicepresident de la Societat Espanyola d'Endoscòpia Digestiva, Ferran González-Huix; i la infermera clínica experta en estomatoteràpia, l'olotina Glòria Vaquer. Tots quatre van anar donant detalls del procés de diagnosi i tractament d'aquest tipus de càncer a partir de les vivències que va experimentar Joan Juncà. Des de la por dels primers moments que va sentir, fins a la naturalitat amb què va decidir explicar-ho a tothom perquè la família no patís tant. Tot un exemple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.