Societat

Alerta màxima en algunes comarques pel risc d'incendi

Activat el pla Alfa 3, el màxim per a la prevenció de focs, en alguns municipis del Segrià, l'Urgell, la Segarra i les Garrigues

L'agricultura i la ramaderia, durament afectades per l'onada de calor

Les altes temperatures estan provocant una situació potencialment perillosa en algunes de les comarques del país. Segons el cap d'àrea regional d'Agents Rurals de Lleida, Llorenç Ricou, els dotze dies d'onada de calor han fet que “els arbres i la vegetació en general s'estressin, per la qual cosa el risc d'incendi ha augmentat perillosament”. Fins dilluns el pla Alfa 2 –que prohibeix fer foc a menys de 500 m de massa forestal– estava activat a tota la demarcació de Lleida, excepte a la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà. Ahir es va activar el pla Alfa 3 als municipis de la Granja d'Escarp, Montoliu de Segarra, l'Espluga Calba, Vinaixa, Fulleda, Vilosell, Juncosa, la Pobla de Cérvoles, Bellaguarda, Guimerà, Vallbona de les Monges i Omells de na Gaià. Segons Ricou, l'activitat de les màquines agrícoles cerealístiques i la sobrecàrrega a les línies d'alta tensió –ahir es va assolir rècord de demanda de llum a Catalunya– eleven el risc d'incendi, ja que “els conductors de les línies es dilaten i augmenta el risc de guspires”. La sequera agreuja la situació.

D'altra banda, el president d'Asaja Lleida, Pere Roqué, diu que el sector porcí, de conill i aviram, principalment, està patint les conseqüències de les altes temperatures: “Malgrat que utilitzem totes les mesures de què disposem, com ara ventiladors i aigua difuminada, i protegim els animals de la insolació amb persianes, aconseguim reduir dos o tres graus i pal·liem el problema, però no el solucionem.”

LA XIFRA

60-70
per cent
de reducció de la collita de mel que preveu el sector de l'apicultura per la calor extrema.

L'apicultura catalana se'n ressent

El sector apícola de JARC-COAG estima una reducció mitjana de la collita de mel de primavera d'entre un 60 i un 70% a Catalunya. Les temperatures anormalment elevades d'aquestes darreres setmanes han escurçat el període de floració de les plantes, fet que està provocant una reducció dràstica de la producció. Les perspectives per aquest estiu no són favorables, ja que es preveu molt sec i amb temperatures per sobre de la mitjana. Segons aquest sector, aquesta situació provoca una forta incertesa en el resultat d'algunes floracions i en la mel d'alzina i la de roure, que s'obtenen a finals d'estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.