Societat

Alins mostra l'explotació del ferro a la vall Ferrera

Més de setanta forjadors i moltes activitats complementàries es donen cita en la sisena Fira del Ferro, que aquest any gira entorn de la temàtica de l'ús quotidià que es feia de la forja a casa

De la forja a casa és el tema central de la sisena edició de la Fira del Ferro Pirinenc, que se celebra el segon cap de setmana de juliol, concretament els dies 11 i 12. Es tracta d'una fira molt popular a la zona creada amb l'objectiu de promoure en l'àmbit acadèmic, lúdic i popular el món de la forja i els artesans que treballen en aquest ram i donar a conèixer el valuós patrimoni històric i cultural lligat a l'explotació del ferro a la vall Ferrera. Cada any la mostra introdueix canvis i manté aquells aspectes que la fan ser única. En aquest sentit, la temàtica de cada fira canvia. La part essencial, que són el ferro i la forja, es conserva al llarg de les edicions, però el fil conductor varia. Així doncs, si l'any passat era el 1714 el tema entorn del qual girava la fira, enguany la temàtica triada per contextualitzar-la és l'ús quotidià que es feia de la forja a casa.

Un dels apartats més destacats de la fira és la popular mostra de demostració de forja, en què els forjadors piquen i repiquen el ferro calent aconseguint autèntiques obres d'art, que també tenen relació amb l'eix conductor de la fira –hi ha activitat de forja infantil–. A més de la creació d'escultures de forja que es poden comprar, aquesta edició hi ha plantejat finalitzar la barana de forja que delimitarà l'Espai de la Farga on hi ha el martinet (mestre forjador Xavier Martí) i el treball de confecció de gairebé quaranta banderoles de ferro forjat amb el nom de moltes de les cases de la vall. Una bona manera de fer entrar la forja a casa. La mostra també ofereix mercat artesanal –el qual dóna molta sortida al producte local de qualitat i estarà obert fins a altes hores de la nit–, actuacions musicals tant de dia com de nit, sortida de gegants, espectacles de foc, teatre, exposicions i visites guiades per conèixer la història del poble d'Alins i de la vall Ferrera en general. Entre altres indrets, aquestes visites recorreran la torre dels Castellarnau d'Alins i l'antiga ferreria de casa Ferrer, el poble d'Àreu –amb visita a la ferreria, la serradora o l'exposició de cremalls– i l'itinerari Costa de Meners per descobrir els secrets de l'explotació del ferro al bosc de Virós.

L'organització de la fira recau en l'Associació Boscos de Ferro (formada fa poc més d'un any), l'Ajuntament d'Alins i el Parc Natural de l'Alt Pirineu, i hi col·laboren activament altres associacions de la vall com són l'Associació pel Patrimoni de la Vall Ferrera i l'Associació Cultural i de Fallaires d'Alins.

A més a més, darrere de tot això hi ha un teixit de voluntariat molt important que fa que la fira d'Alins sigui ja un referent en l'àmbit de Catalunya –l'any passat la mostra va rebre l'assistència d'unes tres mil persones–. Podeu trobar més informació a http:// boscosdeferro.blogspot.com i informació turística a http:// vallferreratourist.com .

El ferro, explotat a la vall Ferrera fins al segle XIX

El ferro va ser explotat a la vall Ferrera fins al segle XIX, com a matèria primera per alimentar la tradicional indústria de la farga pirinenca, és a dir, la indústria d'obtenció del ferro a partir de les seves menes. Aquesta activitat va adquirir fama entre el segle XVI i el XIX per la qualitat del metall obtingut i dels productes amb ell manufacturat (claus, reixes, armes...). Amb el desenvolupament modern dels forns alts, l'activitat de les fargues perdé vigència i a les darreries del segle XIX pràcticament havia desaparegut. A la desaparició de l'activitat seguí la destrucció de les fargues i l'oblit d'aquesta activitat tradicional. Per recordar tot aquest llegat històric va néixer el projecte Boscos de Ferro l'any 2010, amb l'objectiu de contribuir al desenvolupament social i econòmic de la vall Ferrera. Una de les actuacions més importants del projecte és la Fira del Ferro, creada per promoure els artesans que treballen en aquest ram i donar a conèixer el patrimoni històric i cultural lligat a l'explotació del ferro a la vall Ferrera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.