Societat

La Fundació Josep Carol rehabilita patrimoni a Alcarràs

Vint-i-quatre nois i noies d'entre 14 i 17 anys participen en un camp de treball per ajudar en la conservació de les restes del castell i de l'antic temple de Santa Maria

Vint-i-qua­tre joves pro­vi­nents de diver­sos països euro­peus par­ti­ci­pen des d'ahir i fins al 7 d'agost en el camp de tre­ball Camins amb història, orga­nit­zat per l'Ajun­ta­ment d'Alcarràs i la Fun­dació Escolta Josep Carol. El camp té com a objec­tius, d'una banda, la recu­pe­ració de les res­tes del cas­tell, situat a la plaça de l'Església, i, de l'altra, l'exca­vació de les res­tes de l'antic tem­ple de Santa Maria, situat a la plaça Major d'aquest muni­cipi del Segrià.

Els par­ti­ci­pants duran a terme les diver­ses tas­ques que es desen­vo­lu­pen en una exca­vació arqueològica, com ara l'exca­vació, la neteja, la foto­gra­fia, el dibuix, l'inven­tari i el trac­ta­ment del mate­rial arqueològic, entre altres acci­ons.

La Fun­dació Escolta Josep Carol, cre­ada per Escol­tes Cata­lans, pro­mou l'edu­cació d'infants i joves en la ciu­ta­da­nia res­pon­sa­ble i en els valors pro­pis de l'escol­tisme, a través del suport a la tasca edu­ca­tiva i asso­ci­a­tiva d'Escol­tes Cata­lans, a través de la reflexió, el pen­sa­ment i el desen­vo­lu­pa­ment de pro­jec­tes i ser­veis en l'entorn edu­ca­tiu.

Des de la Fun­dació, es tre­ba­lla per pro­moure valors com la democràcia, la laïcitat, la cata­la­ni­tat, la coe­du­cació, el com­promís, l'espe­rit crític, l'hones­te­dat, la soli­da­ri­tat, la par­ti­ci­pació i l'estima per la natura.

L'alcalde d'Alcarràs, Miquel Serra, va donar la ben­vin­guda dilluns als joves par­ti­ci­pants i va remar­car la importància que té per al muni­cipi aquest camp de tre­ball per a la “trans­ferència de conei­xe­ment, que això suposa”. Al mateix temps, va con­vi­dar el nombrós grup de nois i noies a gau­dir d'aquesta experiència i conèixer també la tra­dició, cul­tura i patri­moni alcar­ras­sins.

Pel que fa a la forma en què faran les tas­ques, els inte­grants del camp de tre­ball es divi­di­ran en dos grups, que s'ani­ran alter­nant les acti­vi­tats. D'una banda, la neteja d'una de les façanes del cas­tell, per tal de dei­xar al des­co­bert els límits de les pedres i el lli­gam entre aques­tes. De l'altra, les exca­va­ci­ons a l'antic tem­ple de Santa Maria de l'inte­rior del vas fune­rari –cons­trucció en pedra soter­rada usada com a cam­bra d'enter­ra­ment– a la plaça Major. També està  pre­vista l'exca­vació a l'inte­rior del tem­ple.

Docu­men­tar i inven­ta­riar

Els volun­ta­ris també duran a terme tas­ques de docu­men­tació, com ara la foto­gra­fia i l'aixe­ca­ment pla­nimètric de les res­tes arqueològiques, i de neteja de mate­rial recu­pe­rat durant la inter­venció. També se'ls ense­nya­ran les tas­ques rela­ti­ves a l'ela­bo­ració de l'inven­tari de la infor­mació obtin­guda per l'exca­vació. La dedi­cació a les dife­rents tas­ques vindrà mar­cada pel desen­vo­lu­pa­ment del tre­ball de camp.

Així, la feina rea­lit­zada per aquest grup de joves aju­darà  a asso­lir dues fites: la recu­pe­ració del patri­moni cul­tu­ral que repre­sen­ten els dos edi­fi­cis històrics i el fre de la degra­dació del con­junt arqui­tectònic i l'inici d'una tasca de recu­pe­ració pro­gres­siva.

A banda de la feina tècnica, els par­ti­ci­pants també duen a terme acti­vi­tats com­ple­mentàries de for­mació i de lleure per conèixer més l'entorn i les seves tra­di­ci­ons, com ara rutes patri­mo­ni­als, tallers i visi­tes a llocs d'interes cul­tu­ral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.