Molt camí per córrer
El teixit social, econòmic i universitari posa sobre la taula les principals mancances i fortaleses del territori
El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, aposta per una major col·laboració entre públic i privat per tal de dinamitzar l'economia de la segona àrea metropolitana de Catalunya
El Baix Camp és un territori amb un gran nombre d'actius i oportunitats, tot i que encara cal treballar aspectes per millorar deficiències. Aquesta és la principal conclusió de l'esmorzar col·loqui organitzat, ahir, per Alcaldes.eu i El Punt Avui , en el qual representants dels sectors universitari i empresarial i alcaldes del territori van debatre diverses propostes de dinamització de la indústria i el comerç de la comarca. L'acte va estar presidit pel conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, que va esmentar els principals elements a potenciar del territori: una major col·laboració institucional, més consens entre iniciativa privada i sector públic i una major perspectiva de guanyar dimensió. Per altra banda, un dels temes més reivindicats ha estat el dèficit d'infraestructures, transport públic i telecomunicacions existent al Baix Camp.
El conseller va voler remarcar la importància del Camp de Tarragona, “la segona gran regió metropolitana de Catalunya i una de les grans economies industrials del sud d'Europa perquè ha sabut trobar equilibris poderosos entre la indústria, el turisme, la química i l'entorn”, motiu pel qual assegura que gaudeix de moltes oportunitats de futur. Puig va reivindicar una major col·laboració entre el territori i les institucions, com també més ambició a l'hora de guanyar dimensió i “pensar amb amplitud”. Alhora, el conseller va reclamar més vincles de confiança i responsabilitat entre allò públic, la societat civil i la iniciativa privada, ja que “el lideratge privat és fonamental per l'impuls públic”. “Estem en un moment de canvis en tots els aspectes i, per tant, també hem de canviar les estructures d'estat per tal que les nostres reivindicacions tinguin solució”, va dir Puig.
El conseller també va mostrar-se satisfet perquè l'economia a Catalunya “s'està revifant”, tot i que encara hi ha una fractura social “molt greu”. Per resoldre-ho, Puig és conscient que caldrà no oblidar les polítiques socials i els programes de formació i ocupació juvenil, així com les mesures d'acompanyament per a la reincorporació al món laboral de les persones d'edat més avançada. Pel que fa al turisme, important element dinamitzador econòmic al Baix Camp, el conseller es va mostrar partidari de la diversificació permanent per mantenir el creixement del sector.
Connexió viària
Al seu torn, la vicepresidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa Maria Abelló, va defensar el paper frontissa de l'entitat: “Creiem fermament en la necessitat de continuar treballant conjuntament amb les diferents administracions per reequilibrar el territori”. Així, Abelló va diagnosticar que la connexió telefònica i les línies de transmissió de dades són “deficitàries per una part molt important dels municipis” i una xarxa local de carreteres i vies comarcals haurien d'assegurar una millor connectivitat. En darrer lloc, Abelló va subratllar la importància de la dinamització del comerç dels petits i mitjans municipis i l'impuls dels productes agroalimentaris de qualitat del territori.
Per la seva banda, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, va subscriure la necessitat de millorar les infraestructures ferroviàries i el transport públic, a més d'afrontar el repte de l'ocupació, ja que “no n'hi ha prou amb impulsar la formació i els plans d'ocupació, si finalment les empreses no inverteixen en el territori” per generar llocs de feina. En el context de la comarca, per Pellicer, el Baix Camp està vivint un ressorgiment turístic i industrial, el creixement constant del sector agroalimentari i el de les noves tecnologies, així com el comerç, la cultura i el turisme: “Això ens fa forts si ho sabem amplificar; hem de treballar junts amb actitud positiva perquè el territori ressorgeixi.”
Des del món universitari, el rector de la URV, Josep Anton Ferré, va centrar el seu discurs en explicar quins elements manquen al territori: massa crítica i col·laboració entre administracions i municipis, internacionalització a través d'atraure inversions de fora de la comarca, la millora de les comunicacions –que “són molt deficitàries per als estudiants que s'han de desplaçar a la facultat”–, la realització d'inversions productives i la modernització del marc legislatiu. El món empresarial, a través del president de la CEPTA, Josep Antoni Belmonte, va incidir en la necessitat de formar i reciclar la gent que està a l'atur: “Se'ls ha de donar una empenta a través de les administracions” per tal de tenir una mà d'obra qualificada que atengui la nova demanda del mercat. En aquesta línia, el president de PIMEC Baix Camp, Josep Maria Caballero, va lamentar que “les Pimes paguen un preu molt elevat en matèria energètica” i això els resta competitivitat al territori i s'hauria d'abaratir. Per altra banda,Caballero va lamentar que les Pimes tenen un gran problema” amb la morositat, ja que 400.000 empreses han tancat per aquest motiu.
El paper dels pobles
La jornada va estar marcada per la gran participació d'alcaldes i alcaldesses del territori: Camí Mendoza (Cambrils), Fran Morancho (Mont-roig del Camp), Jordi Vinyals (la Selva del Camp), Alfons Garcia (Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant), Lluís Escoda (Botarell), Lídia Bargas (Prades), Josep Rabascall (Maspujols), Àngel Xifré (Almoster), Joan Josep Garcia (Alforja), Josep Llebaria (Duesaigües), Anna Aragonès (Riudecols), Arnau Guasch (Vinyols i els Arcs) i Lluís Castellví (Argentera).