Osona/Ripollès

Compromís a Manlleu per canviar noms de carrers d’origen franquista

Els noms que es volen substituir per altres de nous són els de Vázquez de Mella, Casanovas Tona i General Weyler.

L’Ajuntament de Manlleu va aprovar, amb l’abstenció del PSC per una qüestió formal, una moció de la CUP per substituir els noms dels carrers Vázquez de Mella, Casanovas Tona i General Weyler, “exemples paradigmàtics dels vestigis feixistes que romanen a Manlleu”, segons recull el text aprovat. En la mateixa votació també es va acordar retirar el títol de fills adoptius al general Valerià Weyler i a l’exalcalde franquista Manuel González Garriga. “És un acte de justícia”, va defensar el portaveu de la CUP, Ismael Dot.

La moció defensa que es faci un procés participatiu que tingui en compte l’opinió del veïnat per decidir els nous noms i que l’Ajuntament faciliti l’adaptació del canvi de noms ja sigui mantenint-los tots dos durant un temps o oferint suport en els tràmits burocràtics. El debat va ser ric. Ningú va oposar-s’hi. Però sí que hi va haver matisos. La regidora no adscrita Maite Gallifa va demanar que es provoquin les mínimes molèsties als veïns. Miquel Sánchez (ICV) va constatar que era “una decisió política” i que s’havia d’explicar bé als veïns. “Compartim l’esperit i el posicionament ideològic que s’hi expressa”, va afegir Dolors Collell (MES). Benjamí Nieto (CiU) va “felicitar” la CUP per la iniciativa. A les files de CiU, Isabel Casadevall hi va posar un apunt històric. Va recordar que el 12 de juliol de 1977 ja s’havia fet una cercavila a Manlleu per canviar els noms dels carrers. Abans, Marta Moreta (PSC) havia recordat que durant la transició ja s’havien retirat moltes plaques franquistes i que el PSC estava “al 100% d’acord” amb el contingut de la moció, “però no en la forma”. “Amb anterioritat, s’hauria de fer un procés de participació entre els veïns”, va dir. En aquesta línia, el portaveu d’ERC, Enric Vilaregut, va deixar clar que “els noms no ens agraden i aquests fills adoptius tampoc”, però va recordar que existeix una comissió d’estudi i que hauria estat bé tractar la decisió en aquest marc. Per això, va anunciar que hi votarien a favor amb el compromís de fer un procés de participació, i informació, perquè fossin els veïns els que decidissin. No va quedar clar si el que es votava era la moció original o s’hi incloïa la proposta d’ERC. La moció, que va prosperar, no inclou un termini per dur-se a terme.

Antoni Poyato (PSC) va celebrar que la senyera torni a onejar a la façana de l’ajuntament. Va explicar que el PSC el 14 de juliol va presentar una moció per restituir-la que, al final, va retirar davant el compromís de l’alcalde, Àlex Garrido, de penjar-la. Garrido va afegir-hi que no s’ha retirat l’estelada.

Les festes locals seran el Dijous Sant, 24 de març, i el 12 de setembre. Eudald Sallarès va explicar que sempre era el dilluns de la segona Pasqua però que el 2016 ja és festiu i, d’acord amb l’Associació d’Empresaris i el MAB, s’ha fixat aquesta data.

Miquel Gay (CiU) va preguntar si era cert que hi havia zones en què ja no s’havia de pagar la zona blava. Garrido va dir que no fan controls a la plaça Àngela Roca i a la plaça del Mercat. A l’agost tampoc hi haurà control. CiU va fer queixes de la piscina. Una: en comptes de bar hi ha màquines.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.