Societat

El primer català envelleix 100.000 anys d'una tacada

Descobreixen a Talteüll un homínid d'uns 560.000 anys que endarrereix notablement l'origen del jaciment de la Catalunya del Nord

Les dues dents trobades figuren entre les més antigues d'Europa

Un grup de joves arqueòlegs volun­ta­ris va des­co­brir fa uns dies a Talteüll (Ros­selló) el que sem­blava una mis­te­ri­osa dent. Anàlisis poste­ri­ors han deter­mi­nat que es tracta d'una peça inci­siva cor­res­po­nent a un adult que va viure al que ara és la Cata­lu­nya del Nord fa uns 560.000 anys. D'aquesta manera, l'anti­gui­tat del jaci­ment de la cova de l'Aragó, pròxim a Per­pinyà, es remunta, com a mínim, a uns 100.000 anys abans dels 450.000 amb què s'havia datat l'home de Talteüll, el nom que designa el con­junt de res­tes des­co­ber­tes per l'arqueòleg francès Henry de Lum­ley el 1967.

Talteüll, doncs, es referma com el jaci­ment més antic del ter­ri­tori català i passa a ser un dels llocs de referència a escala euro­pea, dar­rere d'Ata­pu­erca i Mauer (vegeu gràfic). A banda d'un cen­te­nar llarg de res­tes d'homínids, també s'hi han tro­bat milers d'ani­mals i eines de diver­ses èpoques.

Els pale­o­an­tropòlegs impli­cats en la tro­ba­lla de la dent la des­cri­uen com “un gran des­co­bri­ment”, si bé d'altres no mos­tren tanta eufòria. En tot cas, les res­tes d'aquest període són molt escas­ses, al con­trari de les de nean­der­tals. En aquest sen­tit, aquest nou homínid podria aju­dar a acla­rir, a la llarga, qui eren els habi­tants d'aque­lla cova, ja que al llarg del temps l'home de Talteüll ha estat motiu de certa polèmica entre els científics.

Majo­ritària­ment, es creu que es tracta d'un repre­sen­tant dels Homo hei­del­ber­gen­sis, és a dir, un avant­pas­sat dels nean­der­tals, que van pre­ce­dir la nos­tra espècie, els sapi­ens. Altres pale­ontòlegs, amb Lum­ley al cap­da­vant, con­si­de­ren que es tracta d'un espècimen rela­ci­o­nat amb l'Homo erec­tus, de manera que podria no ser un dels nos­tres ante­ces­sors. Si es tractés d'un hei­del­ber­gen­sis, futu­res pros­pec­ci­ons al jaci­ment, on des de fa cin­quanta anys es fan cam­pa­nyes de joves arqueòlegs volun­ta­ris de tot el món, podrien aju­dar a acla­rir si es tracta d'un homínid ple­na­ment euro­peu o bé si té el seu ori­gen a l'Àfrica.

Una dent fugis­sera

Amb la des­co­berta d'aquesta dent, els científics res­pon­sa­bles de l'exca­vació han recor­dat que fa un any van tro­bar una altra dent al mateix lloc i va pas­sar des­a­per­ce­buda. “Les data­ci­ons qua­dren, de manera que podrien ser d'un mateix indi­vidu i ara espe­rem a veure si podem tro­bar la mandíbula”, expli­cava un dels pale­o­an­tropòlegs del Cen­tre de Recerca de Talteüll.

LES XIFRES

2
voluntaris
de 16 i 20 anys que participaven en una campanya arqueològica van ser els artífexs de la descoberta.
149
peces
corresponents a homínids s'han trobat al llarg dels anys al jaciment de la cova de l'Aragó.
450.000
anys
d'antiguitat tenien les restes trobades fins ara, corresponents al conegut com a home de Talteüll.

“La importància està en l'edat, no en l'espècie”

Amb l'aparició d'aquest segon home de Talteüll, 100.000 anys més vell que el conegut fins ara, s'obren molts fronts. Les noves tècniques de recerca podrien permetre fer una reconstrucció aproximada de la seva fesomia a partir de reconstruccions en 3D, però per fer-ho caldria recuperar parts del crani. També es podria inferir informació sobre la seva dieta, sempre que les dents recuperades tinguessin restes d'esmalt. En tot cas, la troballa “enriqueix el registre de restes humanes fòssils corresponents al plistocè mitjà, ja que hi ha pocs jaciments d'aquesta època”, explica el professor de prehistòria de la Universitat de Girona Julià Montoro. Un altre arqueòleg, Joan Daura, responsable de les últimes descobertes a la cova del Gegant de Sitges, minimitza la importància de determinar l'espècie d'homínid: “És rellevant, però al final es tracta d'una convenció. La importància està en l'edat. Hi ha biòlegs amb problemes per determinar l'espècie d'animals vius, imagina't amb fòssils de fa mig milió d'anys.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.