Riudoms busca un impuls per la Fira del'Avellana
La mostra ha trobat en la innovació culinària una via nova per projectar-se
Riudoms celebrarà, aquest cap de setmana, la 35a edició de la Fira de l'Avellana, mostra dedicada a la promoció d'aquest fruit sec. L'objectiu, enguany, tal com assenyala el director de la fira, Francesc Xavier Bonet, és promoure productes derivats de l'avellana que aportin innovació en el vessant culinari. “La globalització ha creat una sobreoferta i cal trobar sortides especialitzades perquè el consum tradicional està sobreexplotat”, ha dit Bonet. A Riudoms intenten impulsar aquestes noves alternatives les des de fa quasi una dècada amb l'elaboració d'un receptari –que es pot descarregar al web de l'Ajuntament– els dies previs a la fira. Aquest any prop de 80 participants han fet propostes tan creatives com la piruleta de llagostí, amb avellana i tomàquet; la pipeta de mini amanida caprese amb pesto d'avellanes; els bombons d'avellana, o l'escuma d'avellana amb cremós d'orxata i bescuit de cacau.
Aquestes receptes, creades per xefs de la zona, encaixen en una dieta mediterrània que, com ha fet notar Bonet, pot incentivar el consum de l'avellana. “El consum és la clau. Els derivats industrials de l'avellana són molt coneguts i no és per on anem. Des de la fira volem que es conegui l'avellana com un producte culinari i, a partir d'aquí, totes les derivades que en sorgeixin benvingudes seran”, ha afegit el director de la mostra.
Visita guiada a la casa pairal d'Antoni Gaudí
Amb més de 120 expositors repartits en 16.000 metres quadrats al centre de la vila, la Fira de l'Avellana també promociona l'agricultura i altres productes que s'elaboren a l'horta de Riudoms. A més, s'hi duen a terme diverses activitats complementàries, com una actuació castellera, xerrades per a professionals del sector agrari i la cursa de portadors de sacs d'avellanes. També s'hi organitza una visita guiada i gratuïta a la casa pairal de l'arquitecte Antoni Gaudí, on el seu pare feia de calderer. Per Bonet, la visita permet conèixer l'espai “en què l'infant Gaudí va compartir unes estones amb el seu pare que el van inspirar en la seva posterior obra”.