Societat

El turisme deixa 960 milions

La UdL fa una radiografia del sector que indica que la demarcació va rebre 8,5 milions de visitants el 2014

Creix un 2% respecte a l'any anterior

L'interès per les comarques de la plana de Lleida augmenta un 12%

El turisme es consolida com un dels grans motors que mouen l'economia lleidatana, amb un impacte de 960 milions d'euros durant el 2014, un 2% més que l'any anterior. Ahir es va presentar un exhaustiu estudi de la Càtedra de Turisme Interior i de Muntanya de la Universitat de Lleida. “Necessitàvem dades objectives per tal d'avaluar la situació del sector i planificar amb les majors garanties d'èxit les polítiques promocionals”, va subratllar el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé. Els professors Paco García i Francesc López Palomeque van ser els encarregats de fer aquesta radiografia que ha aportat moltes dades inèdites que animen a mirar el futur amb optimisme.

Paco García va destacar que durant el 2014 2.635.000 turistes van pernoctar almenys una nit a la demarcació. Però l'estudi va més enllà. “Sabíem que també teníem molts visitants que no feien nit, és el que tècnicament es coneix com a excursionistes. Ara ho podem quantificar i el nombre és molt significatiu: 5.892.000 persones”, cosa que suposa que es van comptabilitzar un total de 8,5 milions de visitants l'any passat.

Els turistes es van allotjar en algun dels 2.224 establiments de les comarques de Lleida, que ofereixen 60.000 places. “Però ara també sabem que n'hi ha 205.000 més que corresponen a segones residències”, una dada que s'ha obtingut a través del cens d'habitatges de l'INE. I també s'han fet emergir un miler d'apartaments turístics que s'han regularitzat.

Interès per la cultura

El Pirineu va atreure la majoria de visitants, però l'estudi destaca que l'interès per la plana de Lleida ha augmentat un 12%. També puja molt el turisme cultural. “El romànic de la Vall de Boí ho exemplifica, amb un increment del 24% de visitants”, va afegir Paco García. La ruta Perseguits i Salvats o el Centre d'Observació de l'Univers d'Àger van ser uns altres atractius culturals ben valorats. També suposen un gran moviment de visitants al territori les festes tradicionals i els esdeveniments esportius. En aquest sentit, l'informe destaca que la demarcació té més capacitat per atreure visitants coincidint amb ponts o amb vacances curtes, que no pas durant l'estiu.

El nou director del Patronat de Turisme de la Diputació, Juli Alegre, admetia que “dóna bo estrenar-se en el càrrec amb aquestes xifres sobre la taula”. Cal recordar que el turisme representa el 12,5% del PIB de la demarcació, per sobre de la mitjana catalana, que és del 12%, segons va explicar Alegre “i fa 25 anys ni tan sols computava de tan poca incidència com tenia”.

L'or blanc del Pirineu

La neu es consolida com un dels grans reclams, com posa de manifest el fet que la major ocupació es registri entre el desembre i el març, coincidint amb la campanya de l'esquí. En aquest sentit, durant la temporada d'hivern 2014/2015, les estacions d'esquí lleidatanes van vendre 1.206.000 forfets, xifra que suposa un 5% més que l'any anterior. I segons les previsions del Patronat de Turisme, creixerà un altre 5% la propera temporada. “Encara no hem arribat a les xifres d'abans de la crisi, però la recuperació econòmica es va notant a poc a poc”, va afegir el director del Patronat de Turisme, per a qui la demarcació “a diferència d'altres destinacions” pot oferir activitats “les quatre estacions de l'any”.

LES XIFRES

960
milions d'euros
generats pel turisme. L'impacte indirecte sobre l'economia lleidatana arriba als 4.000 milions.
12,5%
PIB
. El turisme té un impacte sobre l'economia de Lleida superior a la mitjana catalana, que és del 12%.
8,5
milions de visitants
van rebre les comarques lleidatanes entre pernoctacions i excursionistes d'un sol dia.
146.000
places de segona residència, que sumades als allotjaments turístics suposen una oferta de 205.000 llits.
2.224
allotjaments turístics
de la demarcació, que ofereixen un total de 60.000 places d'allotjament.
2,4
nits
que passen els turistes a les comarques de Lleida, una xifra sensiblement inferior a la mitjana catalana.
916.300
euros recaptats
en concepte de taxa turística, sobretot a Naut Aran, Vielha i la ciutat de Lleida.
12.000
llocs de treball
directes que crea el sector turístic a la demarcació sumant el Pirineu i la plana.
Perfil del visitant

Set de cada deu són catalans, que gasten 99 €

A.S.M

Dels 2.635.000 turistes que van pernoctar a la demarcació el 2014, 2.083.000 eren catalans. I aquesta proporció no canvia si s'hi afegeixen els excursionistes. Set de cada deu persones que fan turisme a Lleida són del país. Un 62% de Barcelona i la seva àrea d'influència i un 24% lleidatans. El turista català gasta poc. L'estranger fa una despesa mitjana de 579 euros per persona i viatge, l'espanyol, de 263 €; mentre que el català, de tan sols 99 perquè, majoritàriament, s'allotja en una segona residència. El 75% viatgen en cotxe.

Turisme de casa

Els lleidatans trien la pròpia demarcació

L'estudi de la UdL també ha servit per conèixer els hàbits dels habitants de la demarcació pel que fa a consum turístic. Un 33% es queden a la demarcació. Un 26% trien la Costa Daurada i un 15%, Barcelona. Pel que fa als desplaçaments a l'estranger, els lleidatans van fer 147.000 viatges el 2014, majoritàriament a França i Andorra i un 11% van optar per Itàlia. També s'ha notat un increment dels desplaçaments a l'est d'Europa i el nord d'Àfrica, sobretot perquè és el destí de vacances de molts lleidatans immigrats d'aquests països.

El 51% dels visitants estrangers són francesos

Els visitants procedents de fora de l'Estat que trien la demarcació de Lleida per fer turisme van augmentar un 6,8% el 2014 respecte a l'any anterior. La gran majoria, un 51%, són ciutadans francesos. També és molt significativa la presència d'andorrans, que suposen un 33% dels visitants. Un 10% dels estrangers que van pernoctar a Lleida van arribar a la demarcació en avió. Pel que fa als visitants espanyols, es van incrementar un 9,1% respecte al 2013, mentre que el nombre de visitants catalans es va reduir un 2,2%, una de les poques dades negatives de l'estudi de la Càtedra de Turisme d'Interior i de Muntanya de la UdL, que finança amb 30.000 euros anuals la Diputació de Lleida. En aquest sentit, el vicerector Paco García va subratllar que un dels indicadors que cal millorar és el nombre de nits que pernocten els turistes a la demarcació. “El 2014 la xifra que ens resulta és de 2,4 nits, sensiblement inferior a la mitjana catalana.” García fa notar que “més dies d'estada es tradueix en més despesa, cosa que incrementa el volum de negoci”. Aquesta és una altra de les raons per les quals es vol potenciar el turisme estranger, que és el que deixa més diners fins i tot quan només fa una visita d'un dia. Així, l'excursionista estranger fa una despesa de 158 euros per persona i viatge, mentre que un català que no pernocta es gasta 41 euros de mitjana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.