El Parc Natural del Montseny genera més de 21 milions d’euros
Un estudi situa l’espai natural com el tercer amb la despesa més baixa per visitant
El Parc Natural del Montseny genera més de 21 milions d’euros anuals en totes les seves activitats. El 77% d’aquesta quantitat prové de les activitats del sector serveis com a conseqüència directa del nombre de visitants.
El 20,2% s’obté de la pròpia gestió del parc i menys d’un 3% de les activitats agrícoles. El Montseny és un dels espais naturals de tot Catalunya que generà un major valor econòmic per la pròpia gestió del parc. Dels 18,4 milions d’euros que es generen per la gestió de tots els espais naturals catalans junts, 4,3 milions corresponen a la gestió del Montseny, un 23% del total.
Tot i aquestes dades, la despesa de cada visitant al Montseny és de 10,85 euros al dia. Aquesta xifra és molt baixa comparada amb la despesa que es gasten en espais com el Montgrí i les Illes Medes (58,69 euros/dia). La xifra del Montseny és la tercera més baixa i únicament supera els parcs naturals de Sant Llorenç de Munt i l’Obac i Collserola.
Segons un estudi realitzat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, l’Institut Cerdà i l’Obra Social de La Caixa, el Montseny genera un total 580 llocs de treball directes. La major part d’aquesta ocupació, un total de 416 persones, està relacionada amb el sector serveis, mentre que únicament 16 són en activitats agrícoles. Els 148 restants, són llocs de treball relacionats amb la pròpia gestió del parc natural.
Davant d’aquestes dades, l’Associació d’Empresaris Turístics del Montseny valora aquestes xifres com a baixes. Hi ha més llocs de treball reals vinculats al parc; no tothom fa una dedicació exclusiva de la muntanya, diu Carme Clopés, secretària de l’entitat. Amb relació a la repercussió econòmica, aquesta associació fa esment que tradicionalment el visitant del Montseny ve a gaudir del parc i no a gastar-se diners en restaurants o en els serveis diversos. En certa manera, això és degut a la proximitat de la muntanya amb la ciutat de Barcelona i la seva zona metropolitana. Respecte les xifres vinculades a les activitats del sector primari, l’entitat també considera que són baixes atenent a la realitat de la zona, històricament agrícola i ramadera.