Societat

En marxa la verema d'Alella

Els productors, en general, esperen una bona anyada

El temps influirà en el resultat final

Algunes varietats es van començar a recollir abans

La pansa blanca serà una de les varietats estel·lars d'enguany

L'arri­bada del mes de setem­bre marca tra­di­ci­o­nal­ment l'inici de la verema. I Ale­lla, terra de vins del Maresme per excel·lència, no n'és cap excepció. Enguany, alguns dels pro­duc­tors de la deno­mi­nació d'ori­gen (DO) de la zona espe­ren una bona anyada en gene­ral, i comp­ten que es pugui aug­men­tar una mica la pro­ducció, tot i que a hores d'ara se'ls fa una mica difícil poder donar xifres amb pre­cisió. Com sem­pre, però, el temps de cada any ha mar­cat o mar­carà els tem­pos de reco­llida del raïm dels ceps. En aquest sen­tit, tot i que cada celler va al seu ritme de verema depe­nent del tipus de vi que se'n vul­gui fer, sí que han remar­cat que algu­nes vari­e­tats s'han hagut de començar a reco­llir ja dins la pri­mera quin­zena d'agost.

“Aquest any hem començat a vere­mar el dia 10 d'agost i pen­sem aca­bar durant els pri­mers dies d'octu­bre”, expli­cava Josep Maria Pujol-Bus­quets Camps, pro­pi­e­tari del celler Alta Ale­lla, que va pro­nos­ti­car que podrien reco­llir entre un 10% i un 20% més de raïm que l'any pas­sat. Pujol-Bus­quets, a més, hi va afe­gir que enguany una de les vari­e­tats estel·lars serà la pansa blanca. “En prin­cipi, amb les dades actu­als, estem tenint una verema tran­quil·la que ens per­met collir amb molta cura: bus­cant els moments ide­als per collir cada par­cel·la i cada vari­e­tat segons els tipus de vi que volem ela­bo­rar” expli­cava el pro­pi­e­tari d'Alta Ale­lla. Final­ment, Pujol-Bus­quets va afir­mar que “enguany la collita es pre­senta magnífica”. El viti­cul­tor ho va atri­buir, entre altres coses, al fet que “els cops de calor han fet bai­xar lleu­ge­ra­ment l'aci­desa, i les últi­mes plu­ges asse­gu­ren la via­bi­li­tat de les vari­e­tats més tar­da­nes”.

Un altre dels pro­duc­tors de la DO, Josep Bas­sas, del celler Ale­lla Vinícola, va expli­car que va ser a prin­ci­pis de la segona quin­zena d'agost quan ja va poder reco­llir les vari­e­tats més avançades, com ara el char­don­nay. “Serà, però, durant aquesta set­mana que s'acaba que es començarà a fer la verema de manera més regu­lar”, va comen­tar el pro­duc­tor, que va pro­nos­ti­car “unes vari­e­tats de rosat magnífiques”. Bas­sas també va augu­rar una “anyada bona” i va coin­ci­dir a afir­mar que “hi haurà una mica més de pro­ducció”. “Les dar­re­res plu­ges hi hau­ran influït perquè els grans de raïm s'hau­ran inflat una mica més”, va mani­fes­tar el viti­cul­tor, que es va mos­trar espe­rançat que els pròxims dies “hi pugui haver un ritme de verema nor­mal, sem­pre que el temps acom­pa­nyi”.

Per la seva banda, el pro­pi­e­tari del celler Raventós Ale­lla (l'antic Marquès d'Ale­lla), Titi­ana i Par­xet, Ramon Raventós, també es va mos­trar igual d'opti­mista que els seus col·legues a l'hora d'afron­tar la tem­po­rada de verema. “Si la pre­visió del temps per als pròxims dies es com­pleix, serà una anyada fantàstica”, tot i que en el seu cas “pot­ser hi haurà un xic menys de pro­ducció”, va dir. “Durant la flo­ració vam tenir algu­nes gela­des, i en alguns ceps hi ha poc raïm”, va expli­car Raventós, que tot i això va aven­tu­rar que “durant el tri­atge del raïm segur que el rebuig serà molt baix”. En aquest sen­tit, el pro­duc­tor va expli­car que “en fer la selecció raïm a raïm es pot garan­tir una qua­li­tat supe­rior”. Per Raventós, la pansa blanca també serà “l'estre­lla indis­cu­ti­ble” d'enguany. “És un vi sofis­ti­cat i que aguanta molt bé el pas dels anys”, va afe­gir-hi el viti­cul­tor. Final­ment, el pro­pi­e­tari del celler Raventós Ale­lla va comen­tar que, a causa de la calor que va fer en els mesos de juny i juliol, “s'ha hagut d'entrar molt aviat” per reco­llir algu­nes vari­e­tats. Tal com va afir­mar el viti­cul­tor, es cal­cula que el celler que diri­geix Raventós aporta, de manera apro­xi­mada, el 75% de pro­ducció de raïm de la zona i un 50% de les ampo­lles de la DO Ale­lla.

La DO Ale­lla

La DO Ale­lla és reco­ne­guda per la qua­li­tat dels vins blancs, tant mono­va­ri­e­tals com resul­tants de cupat­ges. Se'n fan de secs i de blancs, i s'empren les vari­e­tats pansa blanca, char­don­nay o sau­vig­non blanc. També s'hi fan vins rosats aromàtics, amb gar­natxa, mer­lot i pansa rosada i, en menys quan­ti­tat, negres afrui­tats i suaus ela­bo­rats amb les vari­e­tats caber­net sau­vig­non, ull de lle­bre i mer­lot. La superfície de vinyes és de 560 hectàrees, hi ha 96 viti­cul­tors i vuit cellers embo­te­lla­dors i la pro­ducció mit­jana anual és de 9.000 hec­to­li­tres.

La DO Ale­lla està com­posta per vuit cellers: Ale­lla Vinícola, Alta Ale­lla, Altra­banda-Ser­ra­lada Marina, Bou­quet d'Ale­lla, Can Roda, Joa­quim Bat­lle, Raventós Ale­lla (anti­ga­ment Marquès d'Ale­lla) i Roura. A més, el ter­ri­tori de la DO Ale­lla està for­mat per divuit muni­ci­pis, inte­grat per set muni­ci­pis del Vallès Ori­en­tal (la Roca del Vallès, Santa Maria de Mar­to­re­lles, Mar­to­re­lles, Vila­nova del Vallès, Vall­ro­ma­nes, Sant Fost de Campsen­te­lles i Mon­tornès del Vallès) i onze muni­ci­pis del Maresme (Ale­lla, Argen­tona, Cabrils, el Mas­nou, Mont­gat, Òrrius, Premià de Mar, Vilas­sar de Dalt, Premià de Dalt, Teià i Tiana). Final­ment, en la DO Ale­lla hi ha hagut una ampli­ació del ter­ri­tori, del qual for­men part els muni­ci­pis següents: Arenys de Mar, Bada­lona, Cabrera de Mar, Cale­lla, Gra­no­llers, Mataró, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar i Vilas­sar de Mar.

LES FRASES

Amb les dades actuals, estem tenint una verema tranquil·la que ens permet collir amb molta cura
Josep Maria Pujol
propietari del celler Alta Alella

LA XIFRA

Les darreres pluges hi hauran influït perquè els grans de raïm s'hauran inflat una mica més
Josep Bassas
Productor del celler alella vinícola
Si la previsió del temps per als pròxims dies es compleix, aquesta serà una anyada fantàstica
Ramon Raventós
propietari del celler raventós Alella
560
hectàrees
de vinya formen la DO Alella, amb 96 viticultors i vuit cellers embotelladors.

La calor obliga a avançar la collita al Penedès

Cati Morell/Taempus

La DO Penedès, la més gran del país, va començar la verema el 5 d'agost, cinc dies abans que l'any passat, amb les varietats més primerenques: el chardonnay i el pinot negre, per a l'elaboració d'escumosos. A l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf, els elaboradors de la DO cava també van començar a collir aquestes varietats més refinades. La sequera de tota la primavera i les altes temperatures de finals de maig i principis de juny van aturar el procés de creixement de la planta i van condicionar una producció més reduïda. I, entrat el mes d'agost, en les varietats més delicades ha quedat compromès el grau d'acidesa, sense guanyar concentració de sucres. Això ha obligat a collir el raïm destinat a cava o escumosos, mentre que les varietats més rústiques no es començaran a collir fins aquests dies. “Aquest any hi ha menys quilos de raïm –assegura Josep Maria Albet, propietari d'Albet i Noya i president del Consell Regulador de la DO Penedès–, però la qualitat és fantàstica.” La sequera de la primavera ha condicionat produccions molt baixes a la zona dels costers de l'Ordal. D'altra banda, a la plana del Penedès, on els índexs de producció ja són generalment més alts, alguns pagesos preveuen entrar entre un 8% i un 10% menys de raïm. Al Baix Penedès, Gerard Jané, propietari i enòleg de Jané Ventura, assegura que la d'enguany “serà una verema normal”. Per a ell, les últimes veremes s'havien retardat i ara ha recuperat el ritme.

La DO Empordà tindrà menys producció que el 2014

La verema a la denominació d'origen Empordà ja ha començat. De moment no són gaires els cellers que l'estan fent perquè el mal temps ha fet endarrerir la maduració del raïm, i per tant el gruix de la cinquantena de productors no començaran a veremar fins al setembre. Els que han iniciat la verema ho han fet collint les varietats més primerenques (chardonnay i sauvignon blanc) i les que es destinaran a vins escumosos (com ara el macabeu). Segons va explicar ahir el president de la comissió tècnica de la DO Empordà, Toni Reig, les altes temperatures d'aquest estiu, tant de dia com de nit, i l'escassa pluviometria semblava que farien avançar la verema un parell de setmanes respecte de la campanya passada, però les pluges de l'agost i la disminució de les temperatures han fet iniciar la verema en poca quantitat. Tot i que dependrà de les condicions meteorològiques de les setmanes vinents, les previsions de la DO Empordà són que la producció d'aquest any se situarà a la mitjana, per sobre dels 60.000 hectolitres de vi. És a dir, que “la producció serà una mica inferior respecte a la de l'any passat, entre un 5% i un 10% menys”. “Serà una producció sensiblement inferior a la de l'any passat, perquè a l'abril vam tenir una gelada, les tramuntanades del maig han fet mal a les vinyes i a principis de juny algunes es van veure afectades per pedregades”, va concretar Roig. Segons les previsions, la verema del 2015 donarà un raïm de bona o molt bona qualitat en funció del temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia