Societat

Un centre meteorològic d'altura

Situat al turó de l'Home, el nou Centre de Referència de la Meteorologia de Catalunya tindrà una superfície de 300 m² i podria ser una realitat d'aquí a quinze mesos

El nou edifici substituirà l'antic refugi i observatori, tancat el 2004

“S'ha plantejat una modificació puntual del pla del Montseny”

El Cen­tre de Referència de la Mete­o­ro­lo­gia de Cata­lu­nya (CRMC) que el Ser­vei Mete­o­rològic de Cata­lu­nya (SMC) pretén fer al cim del turó de l'Home (Vallès Ori­en­tal), al Parc Natu­ral del Mont­seny, tindrà una superfície cons­truïda de 300 metres qua­drats, amb una ocu­pació de l'espai de 350 metres. El CRMC subs­ti­tuirà l'actual edi­fici que feia les fun­ci­ons d'obser­va­tori i on, fins al 2004, va viure l'obser­va­dor. Per això, la pri­mera de les actu­a­ci­ons que reque­rirà aquest pro­jecte serà l'ender­ro­ca­ment d'aquest edi­fici per a la poste­rior cons­trucció del nou cen­tre. Els tre­balls d'ava­lu­ació pre­vis, que són assu­mits per la Dipu­tació a través d'un con­veni amb el SMC, ja estan en la pri­mera fase d'expo­sició pública. De fet, Oriol Puig, direc­tor del SMC, fixa un ter­mini de quinze mesos perquè l'equi­pa­ment sigui una rea­li­tat.

La intenció del SMC és mini­mit­zar al màxim l'impacte d'aquest cen­tre en un espai tan sen­si­ble com és el turó de l'Home. És per aquest motiu que el nou edi­fici tindrà un traçat el·líptic que donarà con­tinuïtat a la carena de la mun­ta­nya. Que­darà inte­grat al ter­ri­tori a través d'una coberta vege­tal amb espècies pròpies, on només sobre­sor­ti­ran els ele­ments tècnics de recerca i de presa de dades.

Les obser­va­ci­ons que es faran inclou­ran paràmetres com ara les tem­pe­ra­tu­res, la pre­ci­pi­tació, els núvols, l'altura de la neu, la humi­tat, el vent i la pressió atmosfèrica. El CRMC ser­virà de suport tècnic de l'estació mete­o­rològica automàtica del puig Seso­lles, el cim del cos­tat. Al turó de l'Home, també s'hi plan­te­gen una sèrie d'obser­va­ci­ons espe­ci­als, com ara el segui­ment de tem­pes­tes, l'estudi de les boi­res i l'atmos­fera, i de vari­a­bles amb relació al canvi climàtic. Per tot ple­gat

, l'espai del CRMC estarà com­post per diver­ses àrees. En pri­mer lloc, una de tre­ball, per ges­ti­o­nar les tas­ques tècni­ques de l'obser­va­tori, i una d'inter­pre­tació, on se'n mos­trarà la història i el paper. L'edi­fici també tindrà una zona d'aco­llida per man­te­nir la tra­dició de refugi de mun­ta­nya i d'espai per allot­jar obser­va­dors.

En ter­mes energètics, la intenció és que l'edi­fici pugui cap­tar i pro­duir ener­gia a través d'aero­ge­ne­ra­dors i pla­ques solars foto­vol­tai­ques, així com apro­fi­tar aigües plu­vi­als.

Nou pla urbanístic

La pro­posta del nou Cen­tre de Referència de la Mete­o­ro­lo­gia pre­veu desen­vo­lu­par un nou pla espe­cial urbanístic autònom per expro­piar la finca del turó de l'Home, que en aquests moments és en mans de l'Estat. Fa quasi dos anys que el traspàs a la Gene­ra­li­tat d'aquest espai, de 2.400 metres qua­drats, estava pen­dent de ser tra­mi­tat, però tot ple­gat s'ha demo­rat i “ha que­dat estan­cat per part de l'Estat”, diu Oriol Puig, direc­tor del Ser­vei Mete­o­rològic de Cata­lu­nya.

Aquest pla també per­metrà reco­llir les espe­ci­fi­ca­ci­ons necessàries de l'actual pla espe­cial de pro­tecció del Mont­seny. Actu­al­ment, l'espai del turó de l'Home està qua­li­fi­cat com a zona d'alt interès natu­ral ecològic i pai­satgístic, on no s'admet la implan­tació de nous equi­pa­ments que no esti­guin pre­vis­tos. És per això que la cre­ació del CRMC “reque­rirà una modi­fi­cació” del pla espe­cial que pro­te­geix el parc, diu Puig. “El pla del Mont­seny no recull tendències que puguin sor­gir, i per això s'ha plan­te­jat una modi­fi­cació pun­tual”, explica, i hi afe­geix que tot ple­gat “és el resul­tat d'una reunió amb la Dipu­tació”, ges­tora del parc. Tot i que el pro­jecte és encapçalat pel SMC, la mateixa Dipu­tació haurà de fer un informe pre­cep­tiu previ a l'ator­ga­ment de les auto­rit­za­ci­ons necessàries. Amb tot, si s'han de fer can­vis, fonts de la Dipu­tació indi­quen que “es duran a terme”.

Pel que fa a la pla­ni­fi­cació urbanística de Fogars, Puig expressa que “no s'haurà de modi­fi­car”. L'alcalde del muni­cipi, Albert Rovira, veu el pro­jecte com “un atrac­tiu més” i hi afe­geix que “no es tracta de poten­ciar el nom­bre de visi­tants, sinó de fer endreça del ter­ri­tori”.

La zona on es desen­vo­lu­parà el cen­tre mete­o­rològic cor­res­pon a l'àrea de trac­ta­ment pai­satgístic (ATP) Turó de l'Home-Puig Seso­lles del pla espe­cial de pro­tecció del parc. En aquest pla hi consta que aquesta àrea està en procés de recu­pe­ració pai­satgística, per l'impacte que ha rebut amb les edi­fi­ca­ci­ons que s'hi ha fet (una base mili­tar, per exem­ple). El pla espe­cial del cen­tre, doncs, també haurà d'ade­quar-se a l'ATP, rena­tu­ra­lit­zant la zona o eli­mi­nant-ne els ele­ments en desús.

L'exposició del projecte, en ple estiu

El Servei Meteorològic de Catalunya ha publicat el document inicial del projecte del CRMC al turó de l'Home durant l'agost, un fet que la Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny critica. L'òrgan considera que s'ha escollit aquest mes per a l'avaluació pública amb la intenció “d'evitar opinions contràries, crítiques o protestes”. Tot i això, el Servei Meteorològic de Catalunya ho nega i assegura màxima transparència i “voluntat de complir” els processos legals. El Meteocat també recorda que el termini per enviar opinions i alternatives està obert fins al 25 de setembre, perquè el Departament de Territori i Sostenibilitat ja considera aquest mes inhàbil.

Un cop aprovat el pla inicial previ, el tràmit següent serà el document de referència, que està marcat per a l'octubre i que inclou l'avaluació ambiental i una altra avaluació pública. Serà també llavors quan el projecte i la posterior construcció del centre podran tirar endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.