Bellaterra vota per segregar-se de Cerdanyola del Vallès i convertir-se en municipi independent
Uns 2.700 ciutadans estan cridats a la consulta popular que s'allargarà fins dimarts vinent
L'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra ha engegat ja la consulta que pot marcar el futur administratiu d'aquest territori, actualment pertanyent a Cerdanyola del Vallès. L'EMD pregunta als veïns si volen continuar vinculats a Cerdanyola o si, per contra, s'inicia el procés perquè Bellaterra esdevingui un municipi independent. En cas que aquest procés avanci, seria el municipi 950 de Catalunya. La consulta s'allarga fins al pròxim dimarts –durant el cap de setmana no es podrà votar– i estan cridats a les urnes uns 2.700 bellaterrencs. Durant les primeres hores el nombre de votants arriben en comptagotes i s'espera una alta participació sobretot el dilluns i dimarts al vespre.
La relació social entre Bellaterra i la resta del municipi de Cerdanyola del Vallès és pràcticament inexistent i els veïns tenen més afinitat amb altres pobles i ciutats com Sant Cugat, Rubí o Sabadell. Ara des de l'EMD reclamen també desvincular-se des del punt de vista administratiu per poder autogestionar-se.
El president de l'EMD, Ramon Andreu, espera que els veïns votin majoritàriament per aquesta opció, per tal de donar recolzament social a una prioritat política “unànime” de tota l'EMD. Andreu assegura que Bellaterra és econòmicament viable per si sola: “Amb el que es recapta es poden millorar serveis i inclús afrontar una actualització dels valors cadastrals que suposaria una baixada d'ingressos”.
Manel Riera, un dels primers votants explica que hi ha una “diferència de tracte” i creu que la independència municipal permetrà “prioritzar” millor les necessitats dels veïns de Bellaterra. Actualment, Bellaterra té competències en el manteniment d'espais públics, inspeccions d'urbanisme, regulació del trànsit, conservació del patrimoni i promoció de la cultura i l'esport.
Des de l'EMD expliquen que Bellaterra també tindria capacitat per assumir alguns serveis que encara es donen a Cerdanyola del Vallès. La consulta per esdevenir ara municipi no serà vinculant, però l'EMD té previst presentar un expedient de segregació de Cerdanyola al Parlament en cas que guanyi el Sí.
Bellaterra va aconseguir el rang d'EMD l'any 2008 després d'anys de reivindicació i ja l'any 1992 hi va haver un intent fallit de convertir-se en municipi, però la Generalitat li va denegar la sol·licitud al·legant que el poble tenia pocs habitants. Maria José Prat, una de les veïnes que ha votat a primera hora, explica que “ara hi ha cada vegada més gent que ho vol” i pensa que aquest cop “serà possible” assolir la independència municipal.
L'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, per la seva banda, considera positiu que la ciutadania “es pugui pronunciar sobre qualsevol tema” però avisa que “els resultats s'hauran d'analitzar” i “veure la possibilitats dins d'una perspectiva legal”. En aquest senti, l'Ajuntament demana “un debat a fons” sobre la qüestió, amb “elements objectius i contrastables”.
Una urna del 9-N
La consulta ha començat aquest dijous i es podrà votar també divendres, dilluns i dimarts, de nou del matí a nou del vespre. L'afluència de gent durant les primeres hores de votació no ha estat abundant i s'espera que el gruix dels votants s'apropin al Centre Cívic de Bellaterra aquest Onze de Setembre i també dilluns i dimarts al vespre, després de la jornada laboral. Per a la votació s'ha aprofitat una de les urnes que ja es va fer servir per a la consulta del 9-N. Pel que fa als resultats, aquests es donaran a conèixer dimarts al vespre quan es tanqui la votació.