Solucions d'urgència per garantir la gossera comarcal
El Consell Comarcal convida els ajuntaments del Maresme a tornar a confiar en el servei oferint-los una atenció a mida
No descarta la gestió directa, però assegura que el centre no tancarà les portes
El centre d'acollida d'animals domèstics (CAAD) del Maresme es va posar en marxa el 2006 amb l'objectiu d'atendre la demanda de la majoria dels trenta municipis del territori. El 2015, amb un pressupost de 360.000 euros, només atén dotze poblacions i genera un dèficit anual de 37.000 euros. Fa un any l'administració comarcal va intentar trobar una sortida al servei i va anunciar que convocava un concurs públic perquè fos una empresa privada la que se'ns fes càrrec. De la recollida d'animals i d'explotar comercialment una zona destinada a clínica veterinària i residència canina. El concurs, però, va quedar desert i el problema sense solucionar.
Un cop l'administració comarcal amb el nou govern ha començat a caminar ha posat fil a l'agulla. El conseller responsable de Medi Ambient, l'alcalde de Premià de Dalt, Josep Triadó (CDC), va presentar ahir en el consell d'alcaldes la nova proposta.
En primer lloc, Triadó anuncia que el Consell Comarcal està estudiant la possibilitat de gestionar de forma directa el CAAD –ara ho fa l'empresa mixta Simmar– per abaratir costos. “També plantegem als alcaldes que tornin al centre amb la promesa d'adequar-nos a les demandes de cada municipi”, assegura. Un vestit a mida que, segons el conseller comarcal, “suposa un important atractiu per augmentar el nombre de consistoris usuaris”. Entre les novetats que s'estan estudiant per millorar l'oferta hi ha la d'ampliar la recollida d'animals a les 24 hores del dia. Fins ara aquest servei només s'ofereix per a casos d'urgència.
Triadó hi afegeix que el Consell Comarcal s'ha posat com a termini finals d'any per trobar una solució per al centre d'acollida d'animals. El responsable de Medi Ambient defensa que, en tot cas, el Consell Comarcal no es planteja suprimir el CAAD “perquè el servei que està donant és d'una gran qualitat i s'adapta fins al mil·límetre a la normativa”.
Un centre equilibrat
El CAAD del Maresme ocupa unes instal·lacions de 3.000 metres quadrats als afores d'Argentona i té capacitat per atendre uns 200 animals. Segons les darreres dades, l'activitat del centre permet equilibrar les entrades i sortides dels gats i els gossos que s'hi custodien. Dels onze animals que hi arriben de mitjana setmanalment, vuit són donats en adopció i tres retornats als seus propietaris. Josep Triadó destaca que una part important d'aquests bons resultats és gràcies als voluntaris, “que hi dediquen moltes hores i esforços”.
Precisament en el ple d'ahir del Consell Comarcal es va autoritzar oficialment l'Associació de Voluntaris del CAAD Maresme (Volcaad) a utilitzar el nom del centre en les seves activitats. L'entitat ha nascut fa poc per crear una xarxa de treball amb tots els voluntaris per “millorar la vida dels animals mentre estan al centre, i col·laborar per trobar-los una llar definitiva”. Una altra entitat, l'Associació d'Amics del CAAD Maresme-Argentona fa anys que també treballa amb el centre.