Vallès Oriental

REPORTATGE

Granollers, a finals del franquisme

Una exposició fotogràfica a l’Ajuntament mostra com era la ciutat a finals dels anys 70

Com era Granollers a la dècada dels 70 durant els darrers anys del franquisme i els primers anys de la Transició?

Una idea la dóna l’exposició “Granollers en la transició”, que es pot veure a la planta baixa de l’Ajuntament, amb una quinzena de fotografies procedents del fons de l’Arxiu Municipal de Granollers i realitzades per diferents fotògrafs com Antonio Alcalde, Joan Anton Ballvé, Joan Corbera, Pere Cornellas, Jaume Oller i Lluís Tintó, a més d’algun autor desconegut.

L’exposició explica com era la ciutat entre els anys 1974 i 1979 pel que fa als carrers, equipaments, espais públics i zones residencials, a més de mostrar alguns moments de conflictes socials i polítics viscuts durant aquells anys.

En aquella època es van produir, per exemple, les primeres manifestacions ciutadanes permeses per reivindicar drets d’expressió, de llibertat, de treball i d’espais de cultura. Una de les fotografies mostra la manifestació dels treballadors de la fàbrica Roca Umbert, el desembre de l’any 1977, en defensa dels seus llocs de treball i en contra del tancament de l’empresa, mentre que una altra retrata la manifestació del Primer de Maig de 1978, pel carrer Enric Prat de la Riba, en aquells moments anomenat Avenida de la Victoria.

L’activitat política d’aquell temps també queda reflectida en una imatge del primer ple de l’Ajuntament democràtic després de la dictadura franquista, el 1979, presidit per l’alcalde Rafael Ballús (PSC).

Però aquella època també va ser sinònim de la construcció de nous habitatges i de la inauguració de nous espais de lleure i equipaments. A alguns immobles existents dels anys 60 se n’hi van afegir d’altres com uns 500 pisos al camí de Can Bassa de Palou, batejats en aquell moment amb el nom de Carrero Blanco. Tal com mostra una fotografia de l’exposició, datada del 1974, van rebre la visita de les autoritats del moment, el governador civil Tomás Pelayo Ros, el president de la Diputació Juan Antonio Samaranch i l’alcalde Francesc Llobet. D’aquesta època també són els pisos FIDES de Ponent o els construïts al carrer Roger de Flor.
Entre els nous espais de lleure i equipaments destaquen el parc municipal Torras Villà, inaugurat el 1974 i construït en uns terrenys de Renfe, en l’espai de l’antic traçat del ferrocarril; o l’escola Vallès, inaugurada el 21 d’octubre de 1974. També es van inaugurar el Pavelló Municipal d’Esports El Tub i les Pistes d’Atletisme.

MÉS IMATGES AL PORTAL DE L’ARXIU FOTOGRÀFIC

Per primera vegada, l’exposició es complementa amb el portal de l’Arxiu Fotogràfic, que incorpora fotografies paral·leles per il·lustrar àmbits específics de Granollers durant la transició, des de l’urbanístic fins al polític o reivindicatiu. A més, tothom que vulgui aportar imatges d’aquesta època, els anys 70, pot fer-ho a l’Arxiu Municipal.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.