Els malalts mentals volen “dignitat” i “més recursos”
Un acte festiu a la plaça Sant Joan de Lleida serveix per reivindicar oportunitats de treball i accés a l'habitatge
Familiars i afectats lluiten contra l'estigma i per uns serveis “més accessibles”
La plaça de Sant Joan de Lleida es va omplir ahir de color taronja. L'Associació Salut Mental Ponent va sortir al carrer per reivindicar “dignitat” i “més recursos”. Avui es commemora el Dia Mundial de la Salut Mental amb una trobada de 63 associacions a Valls. “Ens sabia greu que els lleidatans que no es poden desplaçar es quedessin sense celebració i per això hem organitzat aquesta festa popular”, va explicar la presidenta de Salut Mental Ponent, Eva Barta. Amb el lema En Positiu ben visible en xapes i samarretes, es va repartir coca amb xocolata amb l'animació d'una xaranga. Però també hi va haver espai per a la reivindicació de més places de residència, millor assistència i més oportunitats de treball. “Aquests són els pilars fonamentals per garantir la dignitat dels afectats i les seves famílies.” Dignitat va ser la paraula més repetida durant tota la tarda.
“Cal treballar per garantir una vida digna per a les persones afectades i això implica millorar el servei assistencial i residencial”, va subratllar Eva Barta.
L'associació va reclamar més places de residència perquè “encara hi ha 2.000 persones en institucions psiquiàtriques” i el que es vol és poder garantir una vida autònoma als afectats i a les seves famílies, així com una millor assistència tant pel que fa a nombre de professionals com en la qualitat, per tal que s'escurcin les llistes d'espera. “Treball, assistència i residència són els tres pilars fonamentals per garantir la dignitat de les persones afectades i de les seves famílies”, va remarcar Barta, que també va posar sobre la taula la necessitat d'una “aposta política” per desplegar el pla integral de salut mental i addiccions. “Necessitem més recursos”, va afegir. Alhora que un major reconeixement per a les associacions que treballen en el camp de la salut mental i que són cabdals “com a xarxes de suport social” i en la lluita contra l'estigma.
ERC demana més pisos
D'altra banda, el grup municipal d'ERC proposa que, una vegada el govern de la Paeria tingui la llista de pisos desocupats de les entitats bancàries, es comprometi a cedir-ne a persones amb malalties mentals. L'objectiu és afavorir la màxima autonomia personal com a recurs per assolir la seva inserció social.
ERC reclama que les institucions, inclosa la municipal, treballin per millorar la qualitat de vida d'aquests veïns i fa una crida a la sensibilització i la no-estigmatització de les persones amb trastorns mentals.
També reclama que se cedeixin terrenys o locals municipals per a aquest col·lectiu amb risc d'exclusió social, que necessita serveis d'atenció assistencial, sanitària i de suport per als malalts i les seves famílies.
L'assistència al Pirineu, a debat
Marta lluvich/ACNUna cinquantena de professionals de la salut van participar dijous a Tremp a la jornada d'atenció primària de salut i salut mental infantil i juvenil. Els objectius de la jornada eren, d'una banda, potenciar els vincles dels professionals de la salut de l'Alt Pirineu i, de l'altra, abordar les possibilitats de detecció i intervenció en les situacions de maltractament i abús sexual en la infància. Susagna Nevado Gutiérrez, directora dels serveis de Sant Joan de Déu Lleida a l'Alt Pirineu i l'Aran, va explicar que al Pirineu el teixit social acull i dóna més resposta a les problemàtiques, cosa que fa que els casos que arriben als serveis de salut siguin més greus perquè han estat continguts pel teixit social.
Nevado també va destacar com a punt negatiu les distàncies que moltes vegades han de fer els pacients per poder assistir a les visites dels especialistes i, en aquest sentit, va dir que cal apostar més pels desplaçaments dels professionals i no dels pacients. I és que els desplaçaments que no es poden evitar en casos greus que requereixen l'internament hospitalari del pacient suposen un trasbals tant per al pacient com per a tota la família, segons Nevado.