L'Arboç, catedral de la coca enramada del Penedès
Una fira gastronòmica promociona una de les receptes autòctones més antigues i desconegudes
La coca enramada és, de fet, una varietat autòctona de coca amb recapte, en què s'afegeixen ingredients com ara les mongetes, els espinacs, la ceba i el pebrot vermell. La massa s'elabora amb una base de farina, llevat, aigua, sal i oli. Les verdures de la cobertura varien segons la població i el flequer i, sovint, s'acompanya de llonganissa o arengada. Se sol consumir en qualsevol àpat del dia i, sobretot, durant la festa de Sant Antoni Abad, el dia 17 de gener. Aquesta és la descripció que recull la Gastroteca de la Generalitat d'una de les delicadeses autòctones del Penedès i, encara, molt desconeguda.
Aquest cap de setmana –divendres i dissabte– l'Arboç s'ha convertit en la catedral de la coca enramada, amb la celebració de la tercera fira dedicada a aquest recepta d'origen medieval. Hi han participat restaurants i forns de l'Arboç mateix i d'altres poblacions de la rodalia, com Roda de Berà, Santa Margarida i els Monjos, que hi han presentat les seves pròpies versions de coca enramada, com la de sobrassada amb formatge brie o les coques dolces amb xocolata o sucre. Els assistents han pogut maridar les coques amb vins i caves de la zona. Com a acte central, ahir l'Arboç va elaborar la coca enramada més llarga i solidària de la història gràcies a les aportacions de 6 euros de molts ciutadans que, després, se'n van endur una porció a casa.