Evitar el perill de les malalties metabòliques
Els metges creuen que l'OMS pretén reduir el consum de carn i les patologies digestives
És un avís sobre hàbits
L'alerta de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) pretén reduir el consum excessiu de carn en determinats llocs del planeta, especialment a tot el continent americà, i evitar, així, que a escala mundial augmentin les malalties metabòliques. Així ho creuen alguns científics, entre els quals hi ha Carles Ascaso, professor titular de medicina preventiva i salut pública de la Universitat de Barcelona (UB) i director de la càtedra Carn i Salut.
“Així com està comprovat científicament la relació del càncer amb l'amiant i el tabac, en el cas de la carn encara no es tenen aquestes evidències però aquesta recomanació, potser una mica conservadora, podria anar pel camí de fer un toc d'atenció per moderar el consum a escala global”, vaticina Ascaso. L'OMS s'ha fixat com a objectiu de la salut mundial amb vista al 2030 la reducció de l'obesitat. L'avís per l'excessiu consum de carn pretén evitar les malalties de l'aparell digestiu –com ara el càncer de còlon– i afavorir el funcionament del respiratori, per exemple.
“En el món llatí s'hauria de fer un estudi més específic sobre el consum de carns vermelles i processades”, manté el professor Ascaso, perquè hi ha menys costum d'aquest tipus de carn que a l'anglosaxó. Llatinoamèrica preocupa força l'OMS perquè estaria reproduint el model nord-americà. Recorda que, d'altra banda, ja hi ha informes que relacionen “els pesticides i herbicides que menja el bestiar i els efectes en la salut humana”.
Coincideix amb Ascaso el científic Joan Massagué, que ahir va dir que “quan una entitat com l'OMS es pronuncia així vol dir que hi ha suficient evidència per, com a mínim, incrementar la cautela. És una alerta sobre l'estil de vida. El consell és una qüestió de sensatesa i moderació en tot el que es fa”, va insistir l'oncòleg català, director de l'Institut Sloan Kettering de Nova York. Joan Massagué va recomanar “un estil de vida saludable ja que aquest repercutirà favorablement a l'hora d'evitar malalties de tipus oncològic, inflamacions cròniques i cardiovascular, totes elles relacionades”.