Societat

Refugi d'espiritualitat

La cartoixa de Montalegre, a Tiana, celebra els 600 anys i actualment la comunitat està formada per tretze monjos

És l'únic monestir de l'orde cartoixà que es manté en actiu a Catalunya

Ara fa 600 anys van arribar a Montalegre els cartoixans procedents de dues comunitats de l'orde de Sant Bru a Terrassa i Sant Pol de Mar i es van instal·lar en aquesta vall del municipi de Tiana, on han desenvolupat la seva vida monàstica de clausura de forma gairebé ininterrompuda fins a l'actualitat. A hores d'ara, la cartoixa de Montalegre és l'única que queda a Catalunya en actiu. La formen una tretzena de monjos, la majoria d'edat avançada, dedicats a la vida espiritual seguint els preceptes de l'orde fundat el 1084 per sant Bru al massís de la Chartreuse, als contraforts dels Alps francesos.

L'aniversari no ha alterat la vida de la comunitat, que ara fa un any va rebre un nou prior procedent de la cartoixa de Miraflores, a Burgos, tal com explica Jaume Oliveras, integrant de l'Associació d'Amics de la Cartoixa de Montalegre. Es tracta d'una associació creada a principi del segle XXI per vetllar per l'orde. En aquell moment es plantejava fer un nou traçat de la carretera B-500, que uneix els municipis del Baix Maresme i el Barcelonès Nord amb el Vallès. La Generalitat havia projectat fer-hi un túnel de 800 metres, a tocar del monestir, un fet que podia haver amenaçat l'aïllament de la comunitat i provocat la seva desaparició. Finalment, el projecte no va tirar endavant.

Edifici històric

L'edifici és un dels exemples més destacats del gòtic cartoixà. Construït sota les ordres de Joan de Nea, monjo de la cartoixa de Portaceli, es va acabar durant la segona meitat del segle XV. Actualment es conserva en bon estat després que es fessin unes obres per mirar de reparar els desperfectes causats pel gran incendi que l'agost del 1994 va assolar la Conreria i va arribar a les portes de Montalegre, on un dels monjos va perdre la vida i es van cremar 59 hectàrees de bosc propietat de la cartoixa i tots els arbres de l'interior del recinte.

Aquest va ser un dels episodis més tràgics de la història recent de la comunitat, que va patir també els estralls de l'esclat de la Guerra Civil espanyola, quan la comunitat va haver d'abandonar el monestir i alguns dels seus integrants van acabar perdent la vida.

Protagonista d'un congrés

El Seminari Conciliar de Barcelona és el marc, a partir d'avui i fins diumenge, del XXXIV Congrés Internacional sobre la Cartoixa. Aquest serà l'acte més destacat per recordar el sisè centenari de la fundació de la cartoixa de Montalegre. Les ponències serviran per posar a l'abast del món acadèmic i de tothom que hi estigui interessat els últims estudis i investigacions a l'entorn de la cartoixa de Tiana i la província cartoixana de Catalunya. Hi haurà també estudis específics sobre les cartoixes de Sant Jaume de Vallparadís, a Terrassa, i Sant Pol de Mar. El programa inclou una visita comentada a la cartoixa de Montalegre, un fet excepcional ja que la comunitat no rep visites de forma habitual i té com a norma no permetre l'entrada de les dones al recinte. Les jornades es clouran diumenge amb una visita a l'antiga cartoixa d'Escaladei, al Priorat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.