Societat

El temporal de llevant causa incidències al Camp i l'Ebre

Un petit tornado va provocar diverses destrosses en una urbanització de Mont-roig del Camp i talls de trànsit a l'N-340 i l'A-7

Els bombers van atendre inundacions i caigudes d'arbres a tota la demarcació

Jor­nada d'incidències gene­ra­lit­za­des ahir a pràcti­ca­ment tota la demar­cació per culpa del fort tem­po­ral de lle­vant, que es va con­cre­tar en plu­ges con­ti­nu­a­des i rat­xes de vent que van arri­bar a superar els 100 quilòmetres per hora. Els Bom­bers de la Gene­ra­li­tat van fer més de cent sor­ti­des durant tota la jor­nada a la demar­cació per aten­dre sobre­tot inun­da­ci­ons, cai­gu­des d'arbres i altres objec­tes, i acci­dents de cir­cu­lació com a con­seqüència de les pre­ci­pi­ta­ci­ons.

La major part de les sor­ti­des (88) es van pro­duir a les comar­ques del Camp de Tar­ra­gona, espe­ci­al­ment a la tarda, i a les Ter­res de l'Ebre el balanç era ahir al ves­pre de prop de sei­xanta actu­a­ci­ons.

Un dels epi­so­dis més espec­ta­cu­lars de la jor­nada va ser el pos­si­ble tor­nado que, tal com va con­fir­mar el Ser­vei Mete­o­rològic de Cata­lu­nya, es va for­mar a la tarda, durant alguns segons, a Mont-roig del Camp, a la urba­nit­zació Sole Mio. En aquest nucli, a tocar de l'N-340, es van regis­trar diver­ses des­tros­ses a causa de rat­xes de vent molt for­tes, que van arren­car per­si­a­nes i arbres de soca-rel. És en aquesta zona on es van pro­duir els prin­ci­pals pro­ble­mes de cir­cu­lació al Camp de Tar­ra­gona, amb la inter­rupció de la cir­cu­lació a l'N-340 per culpa de la cai­guda de diver­sos pins que van obli­gar a des­viar el trànsit durant unes quan­tes hores per l'inte­rior de la població. El regi­dor de Pro­tecció Civil, Juan Gallardo, va con­fir­mar que la situ­ació estava con­tro­lada poques hores després i que cap vehi­cle no havia que­dat atra­pat sota els arbres que havien cai­gut.

En una altra de les artèries prin­ci­pals del ter­ri­tori, l'auto­via A-7 a l'Hos­pi­ta­let de l'Infant, la inun­dació de la calçada va obli­gar a tallar també la cir­cu­lació de vehi­cles des de dos quarts de sis de la tarda. El trànsit es va nor­ma­lit­zar al ves­pre.

Acci­dents a l'Ebre

El matí va ser més pro­blemàtic a les Ter­res de l'Ebre, ter­ri­tori on es van regis­trar les acu­mu­la­ci­ons més impor­tants de pluja, així com les rat­xes més for­tes de vent. Segons les dades reco­lli­des per Pro­tecció Civil, l'estació mete­o­rològica dels Ports va acu­mu­lar 195,1 litres per metre qua­drat, seguida de la de Tivissa, amb 163,6 litres.

Les sor­ti­des més relle­vants es van cor­res­pon­dre amb acci­dents via­ris. En el tan­ca­ment d'aquesta edició, s'havien regis­trat dues sor­ti­des de via i una col·lisió, en tots els casos sense ferits greus. A la C-12, a Flix, el con­duc­tor d'un turisme va per­dre el con­trol i va anar a parar en un des­ni­vell de la via, i a Mas de Bar­be­rans un cotxe es va pre­ci­pi­tar al bar­ranc de Case­tes Velles. Final­ment, dos turis­mes van xocar a l'N-420 a l'altura de Móra d'Ebre.

En aquesta última loca­li­tat, a més, els bom­bers van haver d'inter­ve­nir al soter­rani de l'hos­pi­tal comar­cal, que es va inun­dar a causa de la intensa pluja. Els bom­bers també van haver d'inter­ve­nir en inun­da­ci­ons de bai­xos, una teu­lada amb risc de des­plo­ma­ment a Ascó i reti­ra­des d'arbres a Alca­nar i Tor­tosa.

El fet més des­ta­ca­ble a la capi­tal ebrenca va ser, però, que els dife­rents efec­tius van haver de tallar el pas sub­ter­rani de la C-12 per sota de la via verda perquè estava com­ple­ta­ment inun­dat. Cal asse­nya­lar que aquesta infra­es­truc­tura es millo­rarà en els pròxims mesos perquè pre­senta freqüents pro­ble­mes quan plou. També hi va haver afec­ta­ci­ons viàries a la plaça Unió del barri de Sant Llàtzer, on els cot­xes van haver de cir­cu­lar amb molta pre­caució.

Pesca atu­rada

A les comar­ques tar­ra­go­ni­nes, les plu­ges van ser espe­ci­al­ment inten­ses en punts de l'inte­rior com ara Santa Coloma de Que­ralt i Pra­des, on es van acu­mu­lar 116 litres per metre qua­drat, i Fal­set, amb 101 litres acu­mu­lats fins ahir al ves­pre. Les rat­xes de vent també es van situar a prop dels 100 quilòmetres per hora en punts com ara el pantà de Siu­rana (90,7 km/h) i Ull­de­mo­lins (93,2 km/h). Entre les sor­ti­des dels bom­bers, des­taca el sal­va­ment d'un home al Pla de Santa Maria quan l'arros­se­gava una riera.

El fort tem­po­ral de mar, tant a la costa tar­ra­go­nina com l'ebrenca, va obli­gar a man­te­nir amar­rada la flota pes­quera. A Sant Car­les de la Ràpita el sec­tor pes­quer va fer un balanç nega­tiu de la jor­nada, que es va tra­duir en unes pèrdues econòmiques d'entre 60.000 i 70.000 euros. Es tracta de l'esti­mació que va anun­ciar el secre­tari de la con­fra­ria de pes­ca­dors, Joan Bala­guer.

A Tar­ra­gona, la Poli­cia Portuària va deci­dir tan­car per pre­caució l'accés a l'escu­llera, i les embar­ca­ci­ons de pesca també van optar per que­dar-se amar­ra­des.

Infor­mació ela­bo­rada per

Aza­hara Palo­ma­res, Emma Zafón (Set­ma­nari l'Ebre), Enri­que Cano­vaca (Reus­di­gi­tal) i Josep Lluís Eras (Por­tal Nou)

LES XIFRES

195,1
litres per metre quadrat
es van registrar ahir a l'estació meteorològica dels Ports (Baix Ebre).
60.000
euros
són les pèrdues del sector pesquer a Sant Carles de la Ràpita després que ahir no van poder sortir a pescar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.