Vallès Oriental

REPORTATGE

Organitzats per ajudar

Uns vint veïns de Sant Esteve es mobilitzen per acollir dues famílies de refugiats sirians

Tot i que és un assumpte global, la crisi dels refugiats sirians acaba tenint ressò i respostes reals en l’àmbit local, fins i tot en nuclis tan petits i allunyats de les grans ciutats (a priori, principals destins d’aquestes persones) com Sant Esteve.

Una vintena de veïns s’han organitzat en un grup de treball –Sant Esteve Acull– per preparar l’arribada de famílies sirianes, buscar-los allotjament, diners, etc. Sant Esteve Acull exemplifica un moviment cívic que s’està reproduint a tot arreu i, concretament al Baix Montseny, en onze municipis.

Per la informació que té a dia d’avui, la regidora de Benestar Social, Sònia Castell, estima que arribaran al poble dues famílies, tot i que encara no és segur. Sant Esteve Acull es va crear ara fa un mes com a secció de l’entitat Sant Esteve Solidari. Al municipi ja fa setmanes que s’expressa la protesta per la situació dels refugiats, amb la convocatòria “Un minut de silenci, un minut de vergonya”, impulsada per Pallassos Sense Fronteres i que cada dimecres a les 8 del vespre congrega un grup de veïns. “Per prendre consciència i començar a muntar grups de treball, vam reunir entitats i veïns per explicar-los el tema i posar fil a l’agulla”, explica Sònia Castell. Així, els membres de Sant Esteve Acull s’han dividit en cinc comissions: Jornades (preparació i realització d’actes de difusió i conscienciació), Habitatge (recerca i condicionament de possibles immobles per acollir les famílies), Econòmica (gestió d’ajuts procedents de la solidaritat popular i les institucions oficials), Atenció Primària (suport als refugiats en la integració amb la societat local i la regularització legal) i Càrites (canalització de possibles ajuts d’aliments i roba procedents d’aquesta institució solidària).

Un dels aspectes més urgents és l’allotjament. El col·lectiu està treballant amb dues possibilitats: d’una banda, la torre de les monges filipenses (la comunitat religiosa ho està considerant i ha de donar una resposta) i, de l’altra, recuperar les antigues cases dels mestres, al primer pis de l’edifici, on ara hi ha el centre de salut. Sant Esteve Acull està buscant diners per condicionar aquests espais i també per al dia a dia dels refugiats.

“Sabem que Europa donarà diners a l’Estat, però no sabem quants, i tampoc sabem en quines condicions arribaran aquestes persones. La informació ens va arribant amb comptagotes i, en funció d’això, ens organitzem”, explica Sònia Castell.
La primera activitat pública de Sant Esteve Acull serà aquest dissabte a les 7 de la tarda al teatre Pare Casals: un cinefòrum sobre el conflicte de Síria amb el documental Syria Self Portrait, amb la intervenció dels ponents Cristina Mas i el sirià Zaki Al Rafai, membres de l’ONG So de Pau.

Les activitats relacionades amb el conflicte sirià seguiran el diumenge 31 d’octubre, amb un dinar popular a la plaça Joan Serra. Tots els beneficis es destinaran a les activitats de Sant Esteve Acull.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.