Els terrissers de Quart estrenen forn
S'ha instal·lat al Museu de la Terrissa i ahir es va fer la primera cuita
Volen difondre aquest ofici tradicional
L'Associació de Terrissaires de Quart va estrenar ahir un forn de llenya i va fer una demostració de com es cou la terrissa negra, típica d'aquest municipi amb 700 anys de tradició. El forn s'ha instal·lat al Museu de la Terrissa i té per objectiu difondre aquest ofici tradicional.
El president de l'Associació de Terrissaires de Quart, Josep Mestres, destacava ahir que s'ha volgut ensenyar “com es coïa abans la terrissa”. “Som l'únic poble de tot l'Estat espanyol que fem terrissa negra amb peces grans, és el més important que tenim i ho hem d'ensenyar”, deia. La terrissa negra s'aconsegueix tapant l'eixida de fum i carregant el forn de llenya, i, en cremar sense oxigen, fa un gas que queda impregnat a les peces, explicava. L'alcalde de Quart, Pere Cabarrocas, hi afegia que el forn serà molt important per a la divulgació de l'ofici. “A Quart, com arreu, els artesans es van acabant, ara en queden quatre, i hem de mostrar-ho a les pròximes generacions.”