Societat

Els refugiats arribaran com a molt aviat passat festes

Govern, ajuntaments i entitats continuen treballant per acollir entre 2.000 i 5.000 asilats

Munté planteja que “Catalunya té un deute moral amb els exiliats” i demana no vincular-los al terrorisme

Govern, ajuntaments i entitats socials continuen treballant per tenir a punt la xarxa d'acollida en el moment que comencin a arribar a Catalunya les primeres persones refugiades de diferents conflictes bèl·lics i també per tenir prou recursos per facilitar-los la integració. En aquestes feines s'avança dia a dia i ahir diferents membres d'aquest comitè per a l'acollida de les persones refugiades es van reunir per primer cop amb el president en funcions, Artur Mas, per fer una anàlisi de la situació. En el que no hi ha novetats, però, és en la data de les primeres arribades ni en el nombre de persones. Vista la lentitud de les institucions europees, el comitè treballa amb la possibilitat que, com a molt aviat, comencin a arribar després de Nadal.

Després de la trobada amb Mas, la vicepresidenta de la Generalitat, Neus Munté, va insistir que el país està preparat per acollir entre 2.000 i 5.000 persones refugiades i, tot i no tenir cap informació concreta, confia que arribaran de manera “lenta i progressiva”. Evidentment, els atemptats de París van ser un dels temes que es van tractar a la reunió a Palau, perquè hi ha hagut països, com ara Polònia, que han tancat la porta als asilats. Munté va aclarir que els atemptats no han alterat els dispositius d'aquí, tot al contrari, i va recordar que “els refugiats fugen del seu país perquè pateixen un París cada dia”.

“Catalunya té un deute moral amb els exiliats, perquè al llarg de la història ens hem vist abocats a l'exili de manera transversal”, va argumentar la vicepresidenta Munté. “No podem convertir les víctimes en botxins”, hi afegeix el coordinador del comitè d'acollida, Àngel Miret.

Col·lapse a Europa

El trànsit de les persones refugiades per Europa resulta incomprensiblement més lent del previst i per això el comitè d'acollida, tot i no baixar el ritme de la feina, preveu que les primeres persones no arribaran fins després de Nadal. “No tenim informació, es tracta d'impressions, però entrarem en un període electoral espanyol i, vista la crisi a Europa, tot ens fa pensar que el procés s'alenteix”, va explicar el coordinador del comitè. Pel que fa a l'entesa entre administracions i entitats per preparar tot el dispositiu d'atenció i també a les nombroses ofertes de col·laboració de persones anònimes, Miret considera que és un “mèrit de país”.

Una de les qüestions que ahir també es va insistir a posar sobre la taula és evitar que els recursos que s'aboquen als asilats perjudiquin cap ni una de les persones en situació de vulnerabilitat social que ja són a Catalunya. “Hem de ser molt cautelosos, perquè cap persona se senti postergada”, indica Miret. Un exemple per evitar qualsevol malentès és que cap dels pisos que s'incorporen al banc de recursos del pla d'acollida per a refugiats pot haver estat utilitzat abans per atendre persones d'aquí sense recursos.

Inventari de recursos

L'inventari de recursos que la societat catalana posa a l'abast dels sol·licitants d'asil va avançant i s'ha dissenyat una fitxa unitària per centralitzar tots els béns materials i immaterials cedits, que van des de pisos, formació en idiomes o alfabetització, orientació al treball i també acompanyament i voluntariat per afavorir la integració a la societat. Ajuntaments, consells comarcals i entitats centralitzaran l'inventari. Lafede.cat també ha elaborat un recull dels diferents actors que treballen per atendre els refugiats.

10 maneres d'ajudar els refugiats, segons Lafede.cat

Forma't i informa.

Col·labora a estendre la preocupació sobre aquests temes difonent informació sobre les causes de la crisi, l'asil i el refugi. Lafede.cat té una agenda d'activitats de formació i actes reivindicatius.

Reclama atenció per als refugiats.

Esbrina què fa el teu ajuntament o la Generalitat. Proposa mocions al teu municipi i interpel·la els polítics a les xarxes.

Informa't si està previst que arribin refugiats al teu ajuntament.

Les entitats locals s'encarreguen de cobrir l'habitatge, l'educació i l'atenció sanitària, però la ciutadania és imprescindible en l'acompanyament per la seva incorporació social.

Exigeix sobre els teus impostos.

Pressiona perquè hi hagi polítiques i recursos estables per ajudar els refugiats.

Ciberactua.

Exigeix al govern espanyol i institucions europees respostes ràpides i efectives.

Fes treball educatiu.

Les ONG disposen de material educatiu per treballar el tema dels refugiats i l'asil a l'escola, l'esplai o a casa.

Fes-te activista.

Denuncia les polítiques migratòries i d'asil de la UE i dels estats membres.

Fes-te voluntari.

A Catalunya hi ha persones refugiades que encara esperen que se'ls reconegui com a tals. Pots col·laborar amb ONG especialitzades en asil .

Fes donacions.

Et pots fer soci de les ONG que treballen als països de primera acollida, de trànsit o a Catalunya.

Col·labora

Amb ONG de cooperació internaciona l, defensa de la pau i drets humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.