Societat

Retards de més de mitja hora per travessar la frontera a l'Aran

Els controls antiterroristes francesos posen entrebancs a la circulació i els alcaldes de l'Aran demanen més agilitat

Més de mitja hora aturats per creuar la frontera d'Eth Pònt de Rei. Això és el que es troben els conductors que entren o surten de la Val d'Aran per aquest punt des de la nit següent a l'atemptat terrorista de París del 13 de novembre. La policia duanera francesa hi ha posat dos punts de control, un en cada sentit, i demana la documentació i estudia l'entrada de cada un dels vehicles.

És part del reforç de les fronteres de l'Estat francès a causa de la situació d'emergència que va declarar el govern de París arran dels atemptats, tant per evitar-ne de nous com per interceptar els moviments de possibles fugitius i col·laboradors amb els atemptats. Però en el cas d'Eth Pònt de Rei hi ha una sola patrulla duanera en cada sentit.

A més, a causa de la falta d'efectius de vigilància, l'Estat francès ha optat per la solució dràstica de tancar l'altre pas fronterer per carretera, el del port de Portilhon. S'hi han col·locat tanques que impedeixen el pas als vehicles, i aquests han de tornar enrere per creuar per Pònt de Rei.

La situació ha començat a despertar inquietud a la Val d'Aran, sobretot als pobles del Baix Aran, més pròxims a la frontera, que viuen en bona part del comerç transfronterer. L'alcalde de Bossòst, Amador Marqués, ha anat aquesta setmana a Lleida a reunir-se amb la subdelegada del govern de l'Estat, Imma Manso, per tal de traslladar-li les inquietuds del seu municipi per la situació creada i demanar-li que intercedeixi davant les autoritats franceses perquè els controls, sense deixar de ser efectius, puguin ser més àgils. “Ja hem notat que molts ciutadans francesos que venien entre setmana a comprar o els caps de setmana de visita estan deixant de fer-ho, i també afecta molts aranesos que travessen la frontera cada dia per feina o per serveis que hi ha a banda i banda de la frontera, que es troben ara esperes molt llargues per travessar”, ha explicat.

Això sí: des de l'Aran no reclamen que es deixin de fer els controls, sinó que siguin més àgils. “Entenem perfectament que aquests controls s'han de fer a causa de la situació d'emergència que hi ha, els entenem i no demanem que es deixin de fer, però creiem que han posat pocs efectius i que amb un reforç podrien ser més àgils”, explica Marqués. Buscant la interlocució per mitjà de la subdelegació de l'Estat, l'alcalde de Bossòst espera que les autoritats franceses “almenys tinguin coneixement de la inquietud de la societat aranesa, que té molts lligams amb l'altre costat de la frontera i hi comparteixen molts serveis”. “Molts vénen com si fos casa seva, i els aranesos també necessitem sovint travessar a l'altre costat, per això cerquem aquest punt intermedi, que hi hagi control mentre duri l'emergència però amb fluïdesa”.

Repercussió en el turisme

La demanda coincideix a més amb l'arribada de la campanya turística de l'hivern, que comença ara amb el pont de la Puríssima. Els francesos són els principals turistes internacionals que visiten les estacions d'esquí pirinenques i també el Parc Nacional d'Aigüestortes. “També rebem molt de turista basc, i ens temem que la situació del trànsit provoqui que alguns visitants habituals deixin de fer-ho”, ha dit.

LES FRASES

Els problemes ja s'han començat a notar, entre setmana i els caps de setmana la xifra de visitants provinents de França ha baixat molt
No estem en contra dels controls, però cal arribar a un punt intermedi en què hi pugui haver fluïdesa
Amador Marqués
alcalde de bossòst


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.