Societat

El jutge del cas Innova investiga seixanta metges

Vol aclarir si una xarxa de polítics i 47 integrants del personal sanitari van afavorir l'empresa de pròtesi Traiber

Pressionar metges perquè compressin les seves pròtesis, suborns en metàl·lic i col·locacions de pròtesis en mal estat. Aquest és el circuit descrit pel jutge del cas Innova, Diego Álvarez de Juan, respecte a la peça referida al cas de l'empresa de pròtesi Traiber, el secret de sumari del qual es va aixecar ahir.

En una interlocutòria, de 27 planes, el titular del jutjat d'instrucció número 3 de Reus afirma que molts professionals mèdics haurien cobrat diners de Traiber per tal de mantenir silenci respecte del mal estat de les pròtesis i apunta que diversos responsables polítics –sense citar-los com a investigats– haurien pressionat o influenciat per mantenir o recuperar les relacions empresarials amb Luis Márquez, president de l'empresa. El cas s'escampa per Catalunya i la resta de l'Estat espanyol, i el magistrat inclou ara com a nous investigats (l'antiga imputació) seixanta persones més, de les quals 47 són personal sanitari. A més, reclama a diversos centres sanitaris una llista de víctimes per fer recompte.

Els delictes descrits en la resolució són prevaricació i malversació de cabals públics, alteració de preus en concursos i subhastes públiques, tràfic d'influències, omissió del deure de perseguir delictes, delicte societari, frau a l'administració, estafa, suborn, corrupció entre particulars, falsedat documental, contra la salut pública i blanqueig de capitals.

El jutge del cas Innova indica que ha trobat documents que fan pensar que a final de 2010 ja hi havia contactes entre l'Ajuntament i Traiber per obtenir favors en el concurs de les pròtesis, i, segons una agenda intervinguda a Márquez en el registre al seu domicili, hi hauria visites apuntades amb l'actual alcalde, Carles Pellicer, l'exconseller d'Empresa, Xavier Mena, el conseller de Salut, Boi Ruiz, i altres noms, com Joan Benet (Sagessa), Marc Arza, Teresa Gomis, Josep Prat i Francesc Vallès (portaveu del PSC a Reus). Fins i tot hi apareix el nom del president de la Generalitat en funcions, Artur Mas.

LA DATA

2010
Diversos documents d'aquest període demostren contactes entre l'Ajuntament de Reus i Traiber.

Una llarga llista de personal mèdic sota sospita

A banda de Luis Márquez, hi ha dotze càrrecs de Traiber que també estan sent investigats, i la resta pertanyen a personal mèdic de diversos centres de Catalunya i l'Estat espanyol. Aquests centres són la Clínica del Pilar, el Parc Taulí Sabadell, la clínia Dexeus, la Teknon, la clínica Sagrada Família, la clínica Bofill, el Sant Joan Despí, la Clínica del Remei, l'Hospital de Mar, l'Hospital de Vic, la clínica Corachan, l'hospital Trueta, CIMA, l'hospital Clínic, l'hospital de Viladecans, les Tres Torres, l'hospital Platón, l'hospital de Terrassa, el Sant Pau, l'Esperit de Santa Coloma, el Santa Tecla i l'hospital Joan XXIII.

D'entre els investigats, cal destacar la presència de Miquel Vilardell, que va ser president del Col·legi de Metges de Barcelona entre el 2010 i el 2014, i les actuacions de dos metges de l'hospital de Santa Tecla de Tarragona, que haurien implantat una pròtesi en mal estat a un pacient, el maig de 2014, i no ho van comunicar a les autoritats competents, segons el jutge. L'aixecament del secret de sumari revela la petició realitzada a diversos centres mèdics per tenir una llista de les possibles víctimes de les pròtesis defectuoses de Traiber.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia