Figueres intervé en un any en 68 habitatges ocupats
El govern de Marta Felip i Pere Casellas posa d'exemple el bloc del carrer Mandri de la lluita contra les ocupacions i el frau elèctric
Casellas diu que és “la fi de la impunitat” a la ciutat
L'Ajuntament de Figueres ha fet durant aquest 2015 un total de 226 actuacions contra les ocupacions i el frau de llum i d'aigua, bona part al sector oest, on viu la comunitat gitana. El govern municipal va fer ahir balanç d'aquestes actuacions contra l'incivisme. Les xifres parlen per si mateixes. Han hagut d'actuar contra 68 ocupacions d'habitatges, 119 per frau de llum i 39 per frau d'aigua. L'alcaldessa, Marta Felip, i el tinent d'alcaldia, Pere Casellas, van parlar de “contundència” de les actuacions que han de suposar “la fi de la impunitat i l'incivisme” a la ciutat. El govern posa d'exemple el bloc del carrer Ramon Mandri, al barri gitano, de la intensificació d'aquesta lluita contra les ocupacions.
Precisament, el tinent d'alcaldia, Pere Casellas, i l'inspector en cap de la Guàrdia Urbana, Josep Maria Riera, van visitar aquest bloc de pisos on 19 dels 24 habitatges estaven ocupats fins aquesta setmana. Ara, tots els ocupes són fora i s'han tapiat portes i finestres per evitar que s'hi torni a entrar il·legalment. Però part de les famílies que hi vivien fins ara han ocupat un bloc al carrer Tramuntana de Vilafant (vegeu peça).
Pere Casellas destacava que “han vandalitzat” el bloc, que ara s'haurà de reformar i que s'incorporarà al parc d'habitatges socials de Figueres. Amb aquests, la ciutat tindrà 70 pisos socials. El bloc per fora està ple de brutícia, restes de fogueres, portes abandonades i vidres trencats, sobretot als patis, però també al carrer. Per dins, els comptadors de la llum estan arrencats, les parets pintades i arrencades en algun punt. A més, al garatge encara es veuen restes del sistema que els ocupes van usar per punxar la llum. Segons el guarda de seguretat i la policia, a dins dels pisos (ara estan tapiats), no hi queda res. Han arrencat marbres i mobles de la cuina, marcs de les finestres i sanitaris dels lavabos, fins i tot.
La major part de les intervencions que s'han fet a la ciutat pel que fa a ocupacions i frau s'han fet al barri de Sant Joan i el Culubret, amb més d'un centenar d'actuacions. Sobretot és on hi ha més casos de frau de llum i d'aigua, ja que, en les ocupacions, la problemàtica es reparteix entre diversos barris, sobretot Creu de la Mà i Horta Capallera.
A la pregunta sobre si se seguirà el mateix sistema a les 44 cases ocupades de l'Incasòl, al barri de Sant Joan, l'alcaldessa, Marta Felip, va respondre: “La nostra capacitat d'actuació està limitada pels mitjans que tenim, ens hem focalitzat a Mandri i ara continuarem amb els de l'Incasòl.”
LES XIFRES
Solució “supramunicipal” perquè ara són a Vilafant
Marta Felip i Pere Casellas van parlar de buscar una solució “supramunicipal” a la problemàtica de les ocupacions, després que part dels ocupes del bloc del carrer Mandri entressin il·legalment ara en un edifici del carrer Tramuntana de Vilafant. Segons Casellas, quatre dels cinc ocupes “provenen de Mandri”. El tinent d'alcaldia va explicar que són persones empadronades a Figueres “que van marxar voluntàriament”. De fet, va detallar que les famílies en qüestió van signar un document en què es comprometien a anar a viure “amb la seva família extensa” i a canvi l'Ajuntament pagava una ajuda a aquestes famílies durant dos mesos. “No han complert, ens van dir que anaven amb les seves famílies i han optat per continuar fent el mateix, una puntada de peu a la porta”, relatava Casellas, que a la vegada advertia que veient l'incompliment aquestes famílies “no veuran ni un euro”. Casellas va explicar també que han parlat amb l'alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys, per trobar una solució. Marta Felip va dir que lamenten “l'ocupació de Vilafant” però que és un problema de tot Catalunya.