Pastorets centenaris
Dimonis i pastors tornen al seu enfrontament etern. A Arenys de Mar incorporen música en viu i a Mataró preparen els cent anys
El text de Folch i Torres, present a moltes representacions, arriba al centenari
Els Pastorets hauran fet aquest any a tot Catalunya més de 240 representacions entre el 12 de desembre i el 30 de gener, en la temporada en què arrenquen els actes de commemoració del centenari de la versió de Josep Maria Folch i Torres. La previsió per a aquest any és que més de seixanta mil espectadors vegin els Pastorets en les seves diferents versions arreu del territori.
“Cada any estem sumant més representacions i més espectadors. Estem parlant d'un èxit de la cultura popular”, destaca el president de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, Lleonard del Rio. Segons dades de la coordinadora, els Pastorets de Catalunya impliquen més de 6.600 persones a Catalunya. “És un espectacle complet: té teatre, té música, té ball... tots els ingredients perquè sigui un èxit”, hi afegeix Del Rio.
Els orígens del gènere dels Pastorets se situen en els drames religiosos medievals. L'officium pastorum (l'adoració dels pastors) és el punt de partida d'antigues celebracions que els fidels interpretaven durant la nit de Nadal a les esglésies juntament amb la missa del gall. Els textos més antics en català d'aquest tipus de teatre daten del segle XV, però els primers textos dels Pastorets no apareixeran fins al segle XIX. Des d'aleshores han sigut nombrosos els autors que han escrit la seva pròpia versió dels Pastorets, com també són nombrosos els pobles i les ciutats que els representen. La majoria de les representacions dels Pastorets són a càrrec dels grups de teatre amateur i es fan en centres parroquials, centres socials o teatres. Entre les diferents versions que s'ofereixen, al Maresme hi ha obres tradicionals, tot i que en algun poble s'opta per edicions més modernes.
Premià de Mar
Els Pastorets de Premià de Mar pugen de nou a l'escenari del Teatre del Patronat, al qual van retornar l'any passat després de dotze anys sense poder-lo utilitzar. S'hi representarà L'Estel de Natzaret, amb música en directe, amb la col·laboració de l'Escola Municipal de Música de Premià. Les representacions seran els dies 26 i 27 de desembre a les 18 h, i el 2 i el 3 de gener també a les 18 h.
Argentona
Un any més, i ben aviat en farà cent, el Centre Parroquial d'Argentona, en col·laboració amb el Col·lectiu de Teatre d'Argentona, posarà en escena la tradicional representació dels Pastorets de Folch i Torres. Les actuacions es faran al Centre Parroquial d'Argentona el dia 27 de desembre a les 18 h i el 2 i el 3 de gener també a les 18 h.
Arenys de Munt
Amb una banda de músics en directe, els pastors, àngels i dimonis explicaran cantant la història nadalenca per excel·lència. Es tracta d'Els Pastorets Musicals d'Arenys de Munt, un espectacle diferent que combina la tradició amb el ritme de la música rock i pop. Les representacions seran a l'ateneu Centre Moral d'Arenys de Munt el dia 25 a les 19 h i el 27 a les 18 h.
Arenys de Mar
A Arenys de Mar van fer la primera representació el cap de setmana passat, a càrrec del Grup Artístic Carles Xena. Hi han incorporat nou vestuari, nous decorats i, també, música en viu.
Mataró
Els Pastorets de Mataró, amb text de Ramon Pàmies i música d'Enric Torra i Felip Vilaró i els mossens Miquel Ferrer i Joan Fargas, són patrimoni cultural de la ciutat. Aquest any la direcció és a càrrec de Marc Abril, Genís Mayola s'ocupa de la direcció musical i Heidi Consegal, de la direcció coreogràfica. Considerats uns dels més destacats de Catalunya, els Pastorets de Mataró celebraran l'any que ve el seu centenari. Per aquest motiu, han començat la renovació del vestuari i de l'escenografia, i com ja han anat fent els darrers anys, es continua treballant en la renovació dels decorats. Aquest Nadal serà el torn dels decorats del bosc. Les representacions es duen a terme a la Sala Cabanyes, el dia 26 de desembre a les 19 h, el 27 a les 17 h, el 3 de gener a les 17 h, el 6 a les 19 h, el 9 a les 19 h, el 10 a les 17 h, el 16 a les 19 h, el 17 a les 17 h i el 24 a les 17 h.