Societat

Pastorets moderns i centenaris

Tornen les batusses entre pastors i dimonis en més de 240 representacions

Els Pastorets de Folch i torres compleixen cent anys

Les comarques gironines recullen textos nous i antics

Als Pastorets de Girona s'aposta per escenografies digitals

Els Pastorets faran a tot Catalunya, des del 12 de desembre a Argentona fins al 30 de gener al Vendrell, més de 240 representacions en la temporada en què comencen els actes de commemoració del centenari de la versió de Josep Maria Folch i Torres. La previsió per a aquest any, segons fonts de la Coordinadora de Pastorets, és que més de 60.000 espectadors vegin l'obra en les seves diferents versions.

“Cada any estem sumant més representacions i més espectadors. Estem parlant d'un èxit de la cultura popular”, destaca el president de la Coordinadora de Pastorets, Lleonard del Rio. “És un espectacle complet: té teatre, té musica, té ball... tots els ingredients perquè sigui un èxit”, hi afegeix.

En total, la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, creada l'any 2007 per aglutinar els grups i donar difusió a l'obra nadalenca com a element patrimonial, engloba 58 grups, en els quals, calculen, hi ha més de 6.600 persones treballant, entre actors, actrius, músics, cantaires i tècnics. El cap de setmana amb més representacions serà el 25, 26 i 27 de desembre amb una norantena d'actuacions.

Entre aquestes, n'hi ha prop d'una trentena que es presenten a les comarques gironines, des de Camprodon a Santa Crstina d'Aro, passant per la Bisbal i Sant Feliu de Pallerols. La comarca on se'n fan més és el Gironès, mentre que Puigcerdà és l'única de la Cerdanya

Girona, 35 anys

El Teatre Municipal de Girona acollirà de nou aquest Nadal, per 35è any consecutiu, la representació dels Pastorets de Girona, amb la particularitat que l'equip directiu és el mateix que va començar. Ara disposa de tècnics professionals i ha anat incorporant nous actors en els papers principals .

L'estètica global de l'obra gironina continua renovant-se tant en aspectes tècnics com artístics. És el cas del maquillatge de les anomenades “dimònies de la cort”, les quals lluiran treballs realitzats per exalumnes de l'institut Narcís Xifra i dissenyats per Natàlia Donato.

D'altra banda, els Pastorets gironins utilitzen les anomenades “escenografies digitals”, que permeten efectes visuals com ara que els pastors s'estiguin dins d'un pessebre, dels de tota la vida, però fet a la mida dels actors. Les representacions tenen lloc els dies 25,26,27 i 28 de desembre a les 17.30 h, i els dies 1 i 3 de gener a les 17.30 h.

El Ripollès i la Garrotxa

El mateix text, dels més antics, a Ripoll i a Olot

clara ribas

Els de Ripoll són uns dels Pastorets més antics, ja que daten de 1880, quan l'Acadèmia Catòlica en va encarregar la confecció a dos olotins socis del centre catòlic d'Olot, Antoni Molins i Gelada, autor del text, i Ignasi Rubió, creador de la música. Junts van muntar El nacimiento del Salvador o la redención del esclavo.La traducció en català de l'obra va ser l'any 1898, a càrrec de Mn. Josep Parer, tot un revulsiu per a la societat ripollesa de principis del segle XX. A l'actualitat hi col·laboren entitats corals, músics professionals i, en alguna ocasió hi surt un burro català. Es representen els dies 25 a les 22h, i el26 i 27 a les 18h.

A Olot també s'oferreix l'adaptació de “El nacimiento del Salvador o La Redención del esclavo” dirigida per Marta Puig”. L'obra formalment és una sarsuela que combina el text en vers escrit per Molins amb les cançons compostes per Rubió. La historia gira al voltant de les aventures de Bato, Borrego i la resta de pastors que van a Betlem a adorar a Jesús. Es representa el 26 de desembre a les 19h a l'Orfeó Popular Olotí.

Empordà

Figueres, Pals i Roses, fidels als textos tradicionals

clara ribas

A Figueres es representa El primer Nadal dels pastors, de Mossèn Rossend Fortunet, estrenada el 1923. Avui, amb més de noranta anys, representada encara amb música en directe, l'obra ja és un clàssic a Figueres. Al Teatre Jardí, els dies 26,27de desembre i 3 de gener a les 18h.

A Pals, l'associació cultural i esportiva El Pedró de Pals escenifica La Flor de Nadal, de Francesc d'Assís Picas. Al pavelló municipal, els dies 2 de gener a les 21h, i els dies 3, 6 i 10 a les 18 h.

A Roses, l'any 1981 el Grup de Teatre va recuperar la tradició amb una versió dels Pastorets d'Olot. Al Teatre Municipal els dies 26 de desembre i 3 de gener a les 18.30 h.

Gironès i Pla de l'Estany

Banyoles i Salt: obres d'autors locals

clara ribas

Els Pastorets de Banyoles s'han consolidat com un referent, amb més de 22.000 espectadors en aquests darrers anys. Josep N. Santaulàlia, Joan Solana i Xavier Xargay són els autors del text. Una coproducció del Cor de Teatre i l'Ajuntament de Banyoles. Al Teatre Municipal de Banyoles, els dies 26 i 27 a les 18 h, i el 2 i el 3 de gener, també a les 18h. A Salt, la companyia El Safareig va recuperar la representació dels pastorets al Teatre de Salt i ho va fer posant en escena la versió del saltenc Salvador Sunyer i Aimeric. Un any més, Satanàs intentarà desballestar els plans de Tic-Tac i Ning-Nang. Serà al Teatre de Salt els dies 25 i 27 a les 19 h, mentre que el dia 26 es fa a les 21h.

La Selva

A Lloret de Mar, amb el tió i els Reis d'Orient

clara ribas

Com marca la tradició, el Casal de l'Obrera un any més durà a terme la representació de Nadal de “Els Pastorets”. Aquest any seguiran incorporant petits canvis Un cop més contaran amb la presencia del Patge Reial i del Caga Tió, per què els més petits entregar la carta per els Reis Mags. Es faran el 26 i 28 de desembre a les 18h i el 4 de gener, també a les 18h.

La Cerdanya

Puigcerdà i els cent anys de l'obra de Folch i Torres

clara ribas

La companyia La Inestable Ceretana de Teatre és un dels quadres escènics que està de celebració aquest any, ja que pot commemorar el centenari de l'estrena del text que porta a escena: “Els Pastorets o L'Adveniment de l'Infant Jesús”, de Josep Maria Folch i Torres, es va presentar per primera vegada l'any 1916 a Barcelona, fet que es recordarà durant aquesta temporada i la que ve per part de molts Pastorets de Catalunya.

A Puigcerdà doncs, el text segueix viu i, des de fa dos anys l'èxit de públic ha permès ampliar els dies de representació. Aquest any , com en cada edició, es presenten novetats pel que fa a l'escenografia, nous efectes de llum i fum així com noves escenes, com ara l'entrada dels reis a la sala i l'adoració. A la representació hi prenen part prop de 100 persones. Al teatre del Casino Ceretà, el 26 a les 18h i el 27 a les 12h.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona