Societat

La Generalitat defensarà les ancianes agredides

El govern estudiarà fórmules legals per defensar els interessos de les àvies atacades en una residència d'Arenys de Mar

El Síndic de Greuges inicia una investigació d'ofici d'aquests fets

“Com a govern, més enllà de la col·laboració amb la investigació judicial, estudiarem les fórmules que puguin permetre defensar els interessos i la integritat d'aquestes persones i de les seves famílies.” Així de contundent va ser ahir la consellera de Benestar i Família, Neus Munté, en una roda de premsa. Amb això va mostrar el suport que donarà el govern “d'acord amb les lleis i procediments vigents” a les nou ancianes agredides en una residència geriàtrica a Arenys de Mar, la nit del 24 al 25 de desembre. Algunes d'elles, inclús, van patir algun abús sexual, segons va poder saber aquest diari.

El seu agressor va ser un treballador del torn de nit d'aquesta residència, que hi feia substitucions des de fa cinc anys, explica a aquest diari Mertxe Aguilar, directora del centre geriàtric Ítaca, on es van produir els fets. El 25 al matí, relata, quan les treballadores van anar a despertar les ancianes, es van trobar que algunes d'elles tenien signes d'haver estat maltractades, com ara hematomes. Arran d'això, el centre va presentar una denúncia als Mossos d'Esquadra, junt amb una valoració mèdica de les víctimes. A més, la residència va contactar amb les famílies de les dones per explicar-los el que havia passat, assegura Aguilar.

En un primer moment, les víctimes, d'entre seixanta i cent anys, van haver de ser ateses a l'hospital de Mataró o altres centres mèdics, però ara totes han tornat a la residència, confirma la directora, que hi afegeix que estan rebent atenció mèdica i psicològica. “Necessitem tots atenció psicològica, el personal i els pacients”, ressalta. Aguilar es va reunir ahir amb l'alcalde d'Arenys de Mar, Estanislau Fors, i explica que el consistori també els ha ofert ajuda psicològica.

L'agressor, un home de 30 anys de Pineda de Mar sense antecedents, va ser detingut el 26 de desembre. Dilluns, el jutjat de guàrdia d'Arenys de Mar va dictar per a ell presó provisional i sense fiança per presumptes delictes de lesions i contra la llibertat sexual.

Aguilar destaca que el comportament d'aquest treballador “mai va despertar cap sospita”.

La consellera Munté va assegurar que aquesta residència privada, però amb places concertades per a la Generalitat, havia passat la inspecció pertinent aquest 2015. “La ràtio de professionals era la correcta i la indicada”, va afirmar Munté. També va indicar que el seu departament entregarà la informació que tingui sobre la residència a les persones que es facin càrrec de la investigació, que ara es troba sota secret de sumari.

Investigació d'ofici

El Síndic de Greuges va informar ahir en un comunicat que ha obert una actuació d'ofici sobre aquest cas. En aquest context, ha demanat informació als departaments de Benestar Social i Família, i Interior. Pròximament, també en demanarà al de Salut. “Rafael Ribó, amb la reserva de poder analitzar tota la informació que obtingui, considera els fets molt greus i una vulneració flagrant de drets”, ressalta el comunicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia