Salut

El Bus de la Salut es posa a rodar per 40 municipis

És un projecte mèdic que avalua el risc cardiovascular de la població

El Bus de la Salut ja roda. La primera parada ha estat Cervera i durant els propers 12 mesos visitarà 40 municipis de la demarcació de Lleida.

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort i d'invalidesa als països desenvolupats i una de les principals causes d'ingrés hospitalari. La incidència d'aquestes malalties està lluny de reduir-se i suposa un important consum de recursos sanitaris i socials. El Bus de la Salut és un projecte mèdic que permet conèixer l'estat de salut de les artèries (el que es coneix com a malaltia ateromatosa) i la prevalença de malaltia renal oculta en una mostra de 12.000 persones de totes les comarques de Lleida durant tres anys.

Cap a unes 3.000 persones d'assistència primària amb factors de risc cardiovasculars passaran pel bus l'any 2016. Tenen entre 40 a 70 anys i se citaran de manera aleatòria perquè facin un circuit amb unes proves indolores i sense cap efecte secundari que requereixen uns 60 minuts per individu. En el cas d'una persona que compleixi els requisits, interessada a fer-se les proves i no seleccionada, pot fer-se les proves a la unitat Udetma, al CAP de les Borges Blanques i al CAP Cappont de Lleida.

El bus anirà per diversos municipis seguint el calendari següent: Cervera, Mollerussa i les Borges Blanques (gener); Balaguer, Tàrrega, Guissona, Tremp i Almacelles (febrer); Sort, Oliana, Artesa de Lleida, Juneda i Artesa de Segre (març); la Seu d'Urgell, Bellpuig, el Pont de Suert i Lleida (abril); Vielha, Almenar, Alfarràs, Agramunt, Torrefarrera, Alguaire, Vielha i Lleida (maig); Lleida, Sort, Tremp, Solsona i les Borges Blanques (juny); Cervera, Mollerussa, la Seu d'Urgell, Alcoletge i les Borges Blanques (juliol); la Pobla de Segur, Bell-lloc, Agramunt, Bellver de Cerdanya i Alcarràs (setembre); el Pont de Suert, Torregrossa, la Granadella, Alfés, Solsona, Ponts i Gimenells (octubre); Almacelles, Alpicat, Seròs, Tàrrega i Alcarràs (novembre); Albatàrrec, Puigvert de Lleida, Balaguer, Maials (desembre).

De les 2.118 persones que van passar per l'autobús fins al dia 31 de setembre, un 65,4% presentaven una malaltia ateromatosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia