Societat

Esterri d'Àneu, Àger i Torregrossa fan festa major per Sant Vicenç

Pes volts del 22 gener, els municipis lleidatans celebren misses, balls i trobades populars en honor del seu patró

A Catalunya la devoció per sant Vicenç és menor que al País Valencià, on el culte té una llarga història, però són nombroses les poblacions que el tenen per patró. A les comarques de Lleida, els municipis d'Àger (Noguera), Torregrossa (Pla d'Urgell) i Esterri d'Àneu (Pallars Sobirà) celebren la festa major d'hivern pels volts de la seva onomàstica, el 22 de gener.

A Esterri d'Àneu, en diuen la festa major vella i inclou, sempre el dia 22, la repicada de campanes i la missa a l'església de Sant Vicenç, a les 12.30 h. Enguany també hi ha previst que hi hagi inflables, vermut popular i, a la tarda, cinema infantil i xocolatada per a la mainada. Demà dissabte tornaran els inflables i a la nit, al poliesportiu, hi haurà ball amb el trio Versió Original.

A Àger, el mateix dia del sant se celebra una missa major, a partir de dos quarts de dotze del migdia, en què es canten els gojos de Sant Vicenç. També es fa un dinar popular al local social.

La festa major d'hivern a Torregrossa inclou, igualment avui, una missa cantada per la coral parroquial. La festa continua amb una quinzena d'activitats fins diumenge, entre les quals destaquen concerts, balls i tallers. Explica la tradició que el poble tenia un altar a l'església dedicat al sant. Si el dia de festa era assolellat, els veïns hi posaven ciris i llum d'oli cada dia de l'any. Així, el sant sempre tenia llum. Si, per contra, feia un dia de boira, aquest es quedava a les fosques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia