Societat

Societat

Solucions en porcions

La telefonia modular, que permet configurar un mòbil a mida i substituir-ne els components quan s'espatllen o queden obsolets, podria posar fi al malbaratament de recursos del model de negoci actual

Google ja fa temps que hi treballa i enguany farà proves amb usuaris

Avui se celebra el Dia Internacional del Reciclatge de Mòbils

Els usuarises faran aparells a mida i hi haurà una aplicació per fer-ho

Cada segon que passa, al món es venen 40 telèfons mòbils. Això vol dir que, en acabar de llegir aquest article, n'hi haurà uns 5.000 més en circulació. Molts dels quals seran dispositius iniciàtics, però una gran part serviran per renovar-ne uns altres que, considerats obsolets, en molts casos aniran a parar al fons d'un calaix. Només a l'Estat, es calcula que ja n'hi ha més de cent milions així. Una pantalla esquerdada, un processador massa lent, una càmera que ja no rutlla o una bateria cada cop més efímera solen ser excuses habituals per renovar el terminal. Es genera així una quantitat de residus ingent amb implicacions desconegudes per a molts usuaris. Avui, en el Dia Internacional del Reciclatge de Mòbils, els seus impulsors reclamen més sensibilitat als consumidors i “més control de l'origen dels minerals utilitzats en la tecnologia”.

El coltan, que s'utilitza en els condensadors; la cassiterita, que
es troba a l'estany dels circuits, i el tungstè, present en els sistemes de vibració, són alguns d'aquests minerals. Com que són poc comuns i tenen la majoria de les reserves a l'Àfrica, el control de la seva explotació ha generat multitud de conflictes en punts com l'est de la República Democràtica del Congo. Segons l'Institut Jane Godall, els combats entre grups militars finançats per l'exportació il·legal de coltan per gestionar les mines han provocat en les dues últimes dècades més de cinc milions de víctimes mortals, més de dos milions de desplaçats i refugiats i la matança d'espècies en perill d'extinció. “Com a consumidors, podem marcar una gran diferència amb la nostra elecció de compra i promoure la reducció de la demanda de recursos extrets il·legalment”, assenyala la primatòloga i missatgera de la pau de les Nacions Unides. La utilització de mà d'obra forçada o infantil, sovint en condicions de gran inseguretat, i la destrucció dels hàbitats naturals d'espècies en perill com ara goril·les i ximpanzés són altres efectes dramàtics derivats d'aquesta constant necessitat de produir més i més mòbils amb un cicle de vida ben curt.

Aquesta dinàmica, però, es podria alterar si tira endavant un projecte de Google per crear un telèfon modular. La idea és senzilla: cadascuna de les parts del mòbil (antena, bateria, pantalla, processador, càmera, altaveu, etcètera) es crea per separat en uns mòduls que s'adapten a un esquelet central mitjançant electroimants. D'aquesta manera, si el mòdem Wi-Fi s'espatlla, es pot substituir per un altre sense malbaratar tots els altres components. A més, obre la porta a crear aparells a mida –hi haurà una aplicació per fer-ho– doblant el processador, la memòria o la bateria en funció de si es vol velocitat, emmagatzematge o autonomia.

Google, aliat amb diversos fabricants de components en aquest projecte, anomenat Ara, ja en va presentar una primera versió ara
fa un any, i s'espera que durant el 2016 tregui a la llum un model nou per fer proves amb usuaris als Estats Units. El procés, però, és complicat: quan tenien a punt el mòdul 3G, van veure que els calia un 4G.

Aquesta innovació constant, però, no sembla que tingui aturador, de manera que dividir-la en petites porcions per muntar un mòbil com si es tractés d'una joguina de Lego pot tenir sentit. De fet, també hi ha altres companyies que investiguen en aquesta línia. Hi ha qui creu que així es posarà fi a la tirania renovadora imposada per Apple i Samsung. El temps i els consumidors ho diran.

50
milions
de línies de telèfon mòbil hi ha actives a l'Estat espanyol, per a una població de 47 milions de persones. A escala mundial, la quantitat s'eleva fins als 7.000 milions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.