Societat

Compte enrere per a Flix

La caiguda de la cotització de les accions d'Ercros fa que el grup químic oficialitzi el tancament de la planta de clor

L'Ajuntament negocia amb l'empresa la cessió de terrenys al polígon

L'anunci del grup químic Ercros de tancar a finals del 2017 la planta de clor del polígon químic de Flix no ha sorprès el municipi. Aquest era un final anunciat i que l'empresa ja va intentar precipitar amb la presentació d'un expedient de regulació d'ocupació (ERO) el 2013, pe-rò la pressió dels treba-
lladors i de l'Ajuntament
va aconseguir frenar-lo. Amb tot, ja llavors va quedar clar que la planta tancaria el desembre del 2017 quan la normativa europea prohibirà l'ús de tecnologia de mercuri en la producció de clor. Una data que coincidirà amb el tancament de la planta de Covestro a Tarragona, el principal consumidor del clor d'Ercros.

Sí que ha sorprès, en canvi, el moment en què s'ha fet oficial l'anunci
per part de l'empresa.
“Per què Ercros anuncia aquest mes de gener que tancarà d'aquí a gairebé dos anys?”, es pregunta l'alcalde de Flix, Marc Mur. I no hi troba altra explicació que la caiguda de la cotització de les accions del grup químic. “El preu de les accions s'havien desplomat, de 0,61 a 0,45 euros i després de comunicar la reducció de producció que comportarà una disminució del consum d'energia elèctrica i, per tant, la possibilitat d'alliberar avals financers, el preu de les accions ha remuntat a 0,52 euros”, ha manifestat l'alcalde de Flix. Des de l'ERO del 2013, l'Ajuntament i el grup químic tenen un contacte periòdic.

De fet, l'anunci d'Ercros de dimecres va coincidir amb una reunió de l'alcalde i els directius de l'empresa a la seu del grup químic. “No ens resignem a acceptar el tancament de la planta, però la realitat és que Ercros no preveu cap inversió a Flix; no aposta pel nostre polígon industrial des del 1995”, ha dit Mur.

Dels 1.500 treballadors que va tenir Ercros a la dècada dels 60, ara la plantilla es limita a 118 persones, 80 de les quals perdran la feina amb el tancament de la planta de producció de clor. “Esperem que Ercros mantingui la planta de clor fins al 2017 i que la de fosfat bicàlcic continue l'activitat més enllà d'aquesta data”, ha assenyalat l'alcalde de Flix. Els veïns del municipi tenen clar que ja s'ha iniciat el compte enrere i que cal treballar per buscar alternatives al monocultiu industrial. “L'anunci d'Ercros és l'inici del compte enrere, tot i que ja fa dos anys que treballem per diversificar l'economia local”, ha comentat el batlle de Flix.

Entre les reclamacions de l'Ajuntament de Flix a Ercros hi ha la cessió de
sòl industrial del complex químic perquè tant el consistori com la Generalitat l'ofereixen a altres inversors interessats en la Ribera d'Ebre. De moment, ja hi ha en oferta una superfície de 20 hectàrees de sòl industrial. “Tenim contactes amb diferents empreses i hem signat contractes de confidencialitat en algunes d'elles, però la conjuntura econòmica no facilita cap implantació industrial”, ha dit Mur. Flix manté l'aposta industrial com a motor de l'economia local, que podria complementar amb l'agroindústria (més resistent a la crisi) i el turisme.

Les claus

L'aigua i les comunicacions van facilitar la implantació industrial

Lurdes moreso

Fa gairebé tres anys, l'inici de l'extracció dels llots tòxics i contaminats del pantà de Flix va coincidir amb l'anunci de l'ERO d'Ercros. I ara que ja s'han extret els fangs contaminats, abocats durant dècades per l'empresa química, Ercros oficialitza que tancarà la planta de producció de clor de la Ribera d'Ebre. Al riu encara hi ha el mur de palplanxes metàl·liques que encerclava els fangs perquè s'ha de depurar l'aigua abans de retirar-lo.

Sotrac econòmic

La finalització de
l'extracció de llots tòxics
de l'Ebre ha deixat una trentena de treballadors
sense feina (alguns dels quals exempleats d'Ercros). Queda pendent la depuració de l'aigua confinada, un projecte que
està pendent de l'autoritza-
ció ambiental integrada.

Pressió dels sindicats

La mitjana d'edat dels treballadors de la planta de
Flix és d'entre 50 i 55 anys.
“És un dels pitjors escenaris, perquè no hi ha possibilitats
de prejubilacions, anirien a l'atur i la seua reinserció labo- ral seria molt complicada”, ha assenyalat el president del comitè d'empresa d'Ercros a Flix, Francesc Xavier Garcia. Als 118 treballadors que té Ercros a Flix cal afegir-hi unes 60 persones més d'empreses auxiliars. Els sindicats reclamen al grup químic alternatives per minimitzar l'impacte social.

Centenària

L'activitat química va iniciar-se a Flix el 1897 de la mà d'empreses alemanyes. L'aigua i les comunicacions van afavorir la implantació industrial de “la Fàbrica”, que ha estat motor econòmic del nord de la Ribera d'Ebre. Bona part de la plantilla vivia a la colònia industrial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia