Societat

Europa culmina el canvi de política

Suècia vol deportar entre 60.000 i 80.000 demandants d'asil

Holanda proposa fer tornar els refugiats que arriben a Grècia a través de Turquia

Merkel acorda limitar el reagrupament de refugiats

Men­tre pel sud con­ti­nuen arri­bant refu­gi­ats, pel nord aquests són expul­sats. Europa ha fet un gir en els últims dies en la seva política amb els refu­gi­ats can­vi­ant la política de por­tes ober­tes a les expul­si­ons. Pri­mer va ser Suècia qui va anun­ciar ahir que depor­ta­ria entre 60.000 i 80.000 refu­gi­ats, als quals se'ls ha dene­gat l'asil i, imme­di­a­ta­ment, es van sumar a la pro­posta Finlàndia i Noru­ega.

En una entre­vista publi­cada ahir al diari Dagens Indus­tri, el minis­tre suec de l'Inte­rior, Anders Ygema, explica que el seu govern ha dema­nat a la poli­cia i a l'ofi­cina de migra­ci­ons que orga­nit­zin el retorn en vols xàrters als seus països d'ori­gen d'entre 60.000 i 80.000 per­so­nes a les quals se'ls ha dene­gat l'asil. Aquesta xifra suposa prop de la mei­tat de les 163.000 per­so­nes que van dema­nar asil en el país nòrdic durant el 2015, el nom­bre més alt per càpita a Europa.

Suècia, però, no és l'únic país que ha deci­dit apli­car la política de retorn. Imme­di­a­ta­ment es van sumar a la mesura Noru­ega i Finlàndia. Aquest últim país, segons va reve­lar un alt càrrec del Minis­teri de l'Interir, vol expul­sar prop de 20.000 refu­gi­ats dels 32.000 que van dema­nar asil l'any pas­sat, una xifra que sig­ni­fi­ca­ria que el 62% són expul­sats. Noru­ega, per la seva banda, vol fer el mateix amb uns 5.000 refu­gi­ats que van entrar al país des de Rússia. Però en aquest cas Rússia tam­poc els vol. Holanda, per la seva banda, pro­po­sarà tor­nar a Tur­quia, per ferri, tots els immi­grants i deman­dants d'asil un cop tre­pit­gin terra grega a canvi d'un pla d'entrada regu­lar a Europa per rebre entre 150.000 i 250.000 refu­gi­ats, segons asse­gu­rava ahir el diari De Volks­rant.

El diari recull una entre­vista amb el líder dels labo­ris­tes del PvdA, Die­de­rik Sam­son, en la qual explica que el govern holandès del pri­mer minis­tre, Mark Rutte (del par­tit libe­ral VDD, que governa en coa­lició amb el PvdA), tre­ba­lla des de desem­bre amb aquest pla, amb el qual volen posar fi a la crisi de refu­gi­ats que viu Europa després del fracàs de les quo­tes i de la política de por­tes ober­tes impo­sada per la can­ce­llera ale­ma­nya, Angela Merkel.

Holanda, que aquest semes­tre ocupa la pre­sidència de torn del Con­sell de la UE, ja que ha començat a trac­tar el pla amb un grup reduït de mem­bres de la UE, entre ells Suècia, Àustria, França i Ale­ma­nya, amb vista a començar-lo a apli­car la pri­ma­vera vinent. La idea d'aquest pla és “tan­car” la ruta Tur­quia-Grècia, però per poder posar-lo en fun­ci­o­na­ment cal abans tan­car un acord que per­meti ano­me­nar Tur­quia “país segur” (en la situ­ació actual les Naci­ons Uni­des no per­met rebut­jar deman­dants d'asil per enviar-los de tor­nada a terra turca). “Estem molt a prop que es doni a Tur­quia l'esta­tus de país segur”, diu Sam­son en l'entre­vista.

A Ale­ma­nya, la coa­lició que encapçala Angela Merkel va acor­dar limi­tar el rea­gru­pa­ment fami­liar dels refu­gi­ats. Merkel va tenir una reunió amb el pre­si­dent del Par­tit Soci­al­demòcrata (SPD), el vice­can­ce­ller Sig­mar Gabriel, i amb el cap de la Unió Soci­al­cris­ti­ana (CSU) de Bavi­era, Horst See­ho­fer, i van acor­dar, després de set­ma­nes de ten­si­ons, sus­pen­dre durant dos anys el dret al rea­gru­pa­ment fami­liar de deter­mi­nats refu­gi­ats. Això s'apli­carà als sol·lici­tants d'asil que no acon­se­guei­xin l'esta­tus de refu­gi­ats però rebin pro­tecció per raons huma­nitàries.

Qui també es va pro­nun­ciar sobre la pro­posta holan­desa va ser Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal (AI), que va cri­ti­car el pla que Holanda té de nego­ciar amb els estats mem­bres de la UE en con­si­de­rar que només pretén tallar el flux de per­so­nes. “El pla holandès per a l'inter­canvi de refu­gi­ats amb Tur­quia es moral­ment insol­vent”, diu l'orga­nit­zació de defensa dels drets humans en un comu­ni­cat, en el qual raona que amaga la devo­lució il·legal de deman­dants d'asil i refu­gi­ats de Grècia a Tur­quia.

En el comu­ni­cat, Amnis­tia des­taca que la pro­posta de la Comissió Euro­pea de desig­nar Tur­quia com a “país segur” és una manera de negar als deman­dants d'asil el seu procés nor­mal de sol·lici­tud de pro­tecció inter­na­ci­o­nal, la qual cosa vio­la­ria la legis­lació inter­na­ci­o­nal i euro­pea.

LES XIFRES

20.000
refugiats
dels 32.000 que van demanar asil l'any passat són els que vol expulsar Finlàndia.
5.000
demandants d'asil
vol expuslar Noruega i tornar-los a Rússia, país per on van entrar, però Moscou tampoc els vol.

El Regne Unit acollirà nens sirians

El Regne Unit rebrà refugiats menors d'edat de Síria i altres zones en conflicte que no tinguin familiars, segons va informar ahir el Ministeri de l'Interior britànic. El govern treballarà amb l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) per identificar “casos excepcionals” de petits vulnerables que es beneficiarien si són duts a un altre país, segons la mateixa font. Tot i això, el Regne Unit no en rebrà cap que hagi entrat a Europa, tot i que el govern aportarà 13 milions d'euros per ajudar els menors que es trobin en el continent europeu. El Ministeri britànic de l'Interior no ha aportat encara xifres sobre la quantitat de nens sense família que seran atesos, però seran addicionals als 20.000 refugiats que el país ha promès acceptar d'aquí a l'any 2020. El secretari d'estat d'Immigració britànic, James Brokenshire, va dir ahir que el govern està centrat a ajudar els nens que més ho necessiten i se'n beneficiarien si són al Regne Unit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.