Societat

Un ‘Mobile' de rècord

El MWC passa avui una prova de foc esperant més de 100.000 visitants i amb el servei de metro a mig gas a causa de la vaga

Les xarxes 5G, la desaparició de les targetes SIM i la seguretat de l'internet de les coses en són punts candents

El mòbil ho és tot. Amb aquest lema pretensiós (però cada cop més cert), el Congrés Mundial del Mòbil (MWC) obrirà avui les portes de l'edició més colossal que fins ara s'ha celebrat. Tot i que no ho expressa públicament, l'organització confia superar la barrera dels 100.000 visitants. Barcelona tornarà a ser l'epicentre mundial de la tecnologia que més ha revolucionat el món els darrers anys i tots els seus principals agents hi presentaran novetats i faran negoci durant quatre dies. L'única ombra que pot enfosquir un certamen cada cop més enlluernant és l'efecte que pugui tenir la vaga convocada al servei del metro. La GSMA, organitzadora de l'esdeveniment, ha previst un pla d'emergència amb quinze línies de bus llançadora per dur els congressistes dels hotels a la fira.

L'altre aspecte que pot amoïnar l'organització és la possibilitat d'un atemptat. No en consta cap amenaça directa, però el fet
de ser un aparador mundial i d'atraure tota mena de personalitats i delegacions governamentals de més de 160 països en un moment d'amenaça terrorista a tot el continent ha fet que els cossos de seguretat protegeixin l'esdeveniment com mai. S'ha ampliat el contingent humà de seguretat, s'han modificat els accessos, s'ha investigat el perfil de tots els assistents i fins i tot hi haurà zones d'exclusió aèria. “La idea és que tots estiguem més tranquils”, comentava fa uns dies un membre important de l'organització.

La rellevància del MWC no és tant pel volum de visitants –hi ha fires més multitudinàries–, sinó pel fet que més de la meitat dels assistents són alts directius que generen un alt impacte econòmic en la ciutat. L'any passat van ser 460 milions i l'acumulat des de la primera cita, el 2006, ja gairebé arriba a 3.500. Els hotels de la ciutat voregen la plena ocupació i, tenint en compte el perfil dels visitants, els de més requesta són els de luxe. Hi ha unes 26.300 habitacions bloquejades pel certamen, però la demanda d'apartaments turístics també ha crescut moltíssim, especialment per al cap de setmana i fins dimarts, ja que els dos primers dies són els de màxima activitat al congrés.

Els taxistes, serveis de vehicles de luxe, els restaurants i les sales de festa són altres sectors clarament beneficiats durant aquests dies, fins al punt que enguany a la Barceloneta s'hi ha creat una ruta de degustació de tapes específica per als congressistes.

Més que mòbil, mobilitat

Al contrari del que pot semblar, els telèfons són un dels aspectes menys transcendents del congrés. És cert que la majoria de marques aprofiten la jornada prèvia a l'esdeveniment per presentar-hi els terminals estel·lars, per poder cridar la gran atenció mediàtica, però això només és l'avantsala de tot el que s'hi courà a partir d'avui. El plat fort del MWC no són els mòbils, sinó la mobilitat, tot el que és necessari per aconseguir-la i tot el que se'n pot derivar, que serà la vida mateixa. Així doncs, com s'han de conjuminar les finances, la salut, l'educació o l'automoció amb aquests preuats terminals són alguns grans reptes que el sector mira de resoldre, i a la vegada es planteja eliminar ben aviat les targetes SIM i permetre l'activació directa de línies des dels terminals.

Un altre afer per resoldre és el relatiu a l'internet de les coses. Enguany es preveu que hi hagi uns 6.400 milions d'objectes connectats, però el 2020 ja en seran gairebé 21.000 milions, segons les previsions de Gartner. Com es connectaran i interactuaran tots aquests dispositius, ja que els paràmetres de les xarxes encara no estan del tot clars, és una altra incògnita per resoldre.

L'altra és la referent a la seguretat, perquè és una qüestió de lògica: com més objectes hi hagi connectats, més possibilitats hi haurà de trobar punts vulnerables per accedir al sistema que els controla i, per tant, a dades sensibles de qui els gestiona. La privacitat i seguretat continua sent un maldecap –més per a la indústria que per als usuaris– i caldrà estar atents a les solucions que presenten les empreses especialitzades.

Per connectar tots aquests aparells, però, caldrà una xarxa en condicions que ho pugui suportar. Tenint en compte, a més, que el tràfic de dades creix a un ritme d'un 45% anual, la demanda aviat serà insostenible. Per això, en el sector ja treballen en la preparació del 5G, el pròxim nivell de connexió. “No tindrà res a veure amb el que coneixem”, avisen els experts després de recordar que es multiplicarà la velocitat de transmissió actual.

Al MWC es continuarà debatent sobre els estàndards que han de regir aquestes comunicacions, que esperen debutar el 2018, coincidint amb els Jocs Olímpics d'Hivern a Corea del Sud, un dels països capdavanters pel que fa a la mobilitat.

Les primeres innovacions tecnològiques amb grafè

L'Institut de Ciències Fotòniques tindrà un pavelló a la fira per mostrar els últims avenços relacionats amb el grafè. S'hi podran veure un sensor de llum transparent i flexible, samarretes amb tintes conductives o carregadors que alimenten la bateria d'un mòbil en només 5 minuts. Una de les presències més destacades serà la del científic Konstantin Novoselov. És un dels investigadors que va guanyar el Nobel de física el 2010 en descobrir les propietats d'aquest material format per una capa de grafit d'un sol àtom i farà una de les conferències més destacades.

La despesa mitjana dels congressistes: 2.890 euros

Una empresa especialitzada a automatitzar la gestió de les despeses de viatges corporatius ha calculat que, de mitjana, els congressistes generaran unes despeses de 2.890,40 euros. Per arribar a aquesta quantitat, ha analitzat els preus dels restaurants, transports i hotels de la ciutat. L'allotjament és del 89% del pressupost total, però només s'han mirat els hotels de 3 i 4 estrelles. Tenint en compte que els de 5 també tenen una altíssima ocupació, la xifra real podria ser encara més alta. La restauració i el transport tenen quotes menys significatives.

Emissió en directe de continguts per realitat virtual

Orange provarà, durant el congrés, una tecnologia nova per emetre continguts de realitat virtual en directe mitjançant la banda ampla mòbil. El contingut en format de 360 graus, tant en directe com pregravat, permetrà una immersió total en l'escena mitjançant un visor especial.

Un 40% d'usuaris han canviat de mòbil l'últim any

Gairebé 4 de cada 10 usuaris han canviat de mòbil durant els darrers 12 mesos, segons un estudi d'una empresa tecnològica d'àmbit estatal. Si es miren els últims dos anys, són un 78%. Dels que l'han renovat, un 21% diuen que han adquirit un terminal valorat en més de 250 euros.

Per primer cop la fira oferirà pa amb tomàquet

Donada la multiculturalitat dels assistents, la fira serveix menjar de tota mena de procedència: xinès, japonès, libanès, italià, caixer, halal, etc. Les novetats d'enguany entre els 68 punts de gastronomia són de menjar argentí, peruà i una parada anomenada Pa amb Tomàquet Corner.

Mark Zuckerberg, en forma per a la xerrada d'avui

El fundador del Facebook va penjar ahir a la seva xarxa social un seguit de fotos corrent per Barcelona, amb la Sagrada Família i el castell de Montjuïc de fons. Podria ser la seva manera d'inspirar-se per la xerrada que farà avui,
ja que la de l'any passat no
va aportar cap novetat.

“Plantem cara al MWC”

No tot són flors i violes. El moviment opositor al CMM també existeix i enguany s'ha organitzat més que en ocasions anteriors, però més en sentit divulgatiu que no pas pel que fa a manifestacions, que no estan previstes. Des de divendres passat fins al proper dijous diverses associacions de la ciutat han organitzat activitats per demostrar el seu rebuig al model econòmic subjacent al certamen. A l'Ateneu Llibertari de Sants, per exemple, ahir van acabar les Jornades Anti-MWC. Durant tres dies, xerrades, debats i tallers han servit per criticar el consumisme generat per la indústria telefònica, els problemes que es deriven de l'extracció del coltan i altres minerals escassos i preuats per a la fabricació de terminals i el model elitista del congrés. També qüestionen l'impacte econòmic que se li suposa –460 milions d'euros i 13.000 llocs de treball, segons l'organització– perquè crea “ocupació temporal i mal pagada”. A banda, durant el cap de setmana també va tenir lloc el primer Congrés de Sobirania Tecnològica, que tenia l'objectiu de divulgar el potencial del programari lliure i avançar en la fabricació de maquinari de manera sostenible i no lucrativa. Demà, al Casinet d'Hostafrancs, tindrà lloc el Mobile Social Congress i dimecres, al campus nord de l'UPC, el Mobile Commons Congress.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.