Societat

Gastronomia

Quan el vi marida amb estels i sushi

Caves Nadal organitza cuidades experiències per a tots els públics

El celler fa el pas cap a l'agricultura ecològica

Hi presenten l'anyada 2015 dels seus vins tranquils

La finca Nadalva ser el lloc on fa 20 anys es va rodar la popular sèrie ‘Nissaga de poder'

Fer una paella enmig de les vinyes o observar la Via Làctea amb un telescopi, sempre amb un bon vi a prop, són dues de les activitats que organitzen en dies puntuals al celler Nadal, situat en un preciós indret de l'Alt Penedès que es va iniciar en el cava a mitjans del segle passat i que ha apostat amb força per l'enoturisme de qualitat. El millor exemple és la cita anual de tastos i maridatges sibarites, prevista per al 4 de juny, que reuneix 21 paradetes amb productes gourmets tan temptadors com caviar, patè de l'Empordà, torrons d'Agramunt, taronges de València, melmelada ecològica de la zona, ànec rostit de les terres de l'Ebre... La cita, de dos dies, va arribar a reunir l'any passat 800 persones.

“Ja l'avi estava interessat en què la gent hi vingués, però en aquells anys no era fàcil”, explica Xavier Nadal. Parla de Ramon Nadal, l'artífex de la modernització d'una finca que durant segles s'havia dedicat a fer destil·lats. La Guerra Civil va suposar un daltabaix enorme per la construcció d'un aeròdrom en bona part dels seus terrenys, però el visionari Ramon va marxar a França i va aprendre com era allò del mètode xampagnoise. Un cop retornat, i ja sense camp d'aviació al davant, l'any 1943 es va llançar a produir cava. El celler té molt del seu aroma. Hi conviu la maquinària moderna amb passadissos de pedra antiga a 20 metres de profunditat farcits d'ampolles daurades, vermelloses...

El celler, visita obligada en qualsevol de les diverses ofertes turístiques de la casa, és a tocar de la masia renovada on viuen els propietaris actuals, l'única parcel·la totalment privada.

Malgrat que la finca té 100 hectàrees i produeix 400.000 ampolles de cava l'any i 100.000 de vi, tot té un caire familiar i acollidor que fa 20 anys van captar a la perfecció els responsables de la popular sèrie Nissaga de poder. El jardí de la finca va servir ahir d'escenari per a un complet esmorzar de forquilla en què es van presentar les noves anyades dels blanc secs Nadal X Blanc i Nadal X vermell, amb varietats xarel·lo i xarel·lo vermell i un etiquetatge molt cuidat. D'aquest últim vi ens arriba la segona collita, més intensa i completa. “És ideal per acompanyar plats greixosos perquè neteja molt la boca”, explica Xavier Nadal, que en aquests moments treballa a fons la viticultura ecològica. “No és perquè estigui de moda ni molt menys, es tracta d'adaptar-se al que necessita el territori i des de fa uns anys, amb la reducció de pluges i l'augment de la temperatura ambient, la dificultat d'aturar les plagues és menor i podem eliminar els pesticides i herbicides artificials”.

Xavier i la seva dona, Sílvia Velencoso, pares de dues filles i hereus d'una finca amb datació escrita del 1510 (el nom del seu magnífic vi dolç criat amb el fong de botritis) obren el seu paradís tots els dies de l'any excepte els sis tradicionals festius de guardar. Tot i que la majoria hi arriben en cotxe, ara han incorporat bicicletes i bicicletes elèctriques per qui vulgui fer cames i passejar entre vinyes des de l'estació de tren.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.