Societat

Les entitats del tercer sector donen un “vot de confiança” al Parlament

Les organitzacions puntualitzen que el ple les deixa amb una “sensació agredolça” pel fet que les mesures aprovades depenguin d'un pressupost pendent

Valoren positivament els compromisos amb la infància, la renda mínima i la creació d'una comissió de seguiment

Les entitats d'àmbit social aglutinades en la plataforma Pobresa Zero donen “un vot de confiança” al Parlament en les propostes aprovades per lluitar contra la pobresa i la desigualtat. Amb tot, les organitzacions reconeixen que el ple monogràfic sobre la situació d'emergència social les ha deixat amb una “sensació agredolça”.

La portaveu de Pobresa Zero, Teresa Crespo, creu que s'ha “avançat” en alguns aspectes respecte del ple de fa dos anys i ha destacat un major “clima de diàleg”. També ha celebrat el “compromís” amb qüestions com la infància o renda mínima. Per contra, ha lamentat que les mesures “depenguin d'un pressupost que no tenim”.

En aquest sentit, ha valorat la creació d'un òrgan per fer-ne seguiment. Les entitats avisen que controlaran des d'aquesta comissió la “intensitat” i els “tempos” en els que es desenvolupin aquestes mesures.

Crespo ha celebrat que s'hagi aprovat per unanimitat instar el govern a garantir totes les beques menjador dels infants que compleixen els requisits perquè consideren que l'àmbit de la infància és un dels principals eixos socials. També ha destacat el pla per treballar en noves polítiques socials que, segons ella, hauria de permetre no actuar a cop de resposta davant les emergències.

La representant de Pobresa Zero, però, s'ha mostrat prudent: “Fa dos anys es van comprometre a moltes propostes que no s'han complert. Hi ha un vot de confiança, però no la confiança plena”.

La secretària de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Pepa Muñoz, ha coincidit amb Crespo en un sentiment que ha descrit com a “agredolç”. Muñoz ha contraposat la sensació “dolça” perquè les entitats han copsat una major “voluntat d'entesa i de canvi” entre els grups parlamentaris al gust “agre” perquè les mesures estan “pendents” dels pressupostos.

La degana del Col·legi del Treball Social de Catalunya, Núria Carrera, ha valorat positivament que les entitats socials formaran part de la comissió de seguiment. Carrera ha avisat que avaluaran la “intensitat” i la “velocitat” en què s'implementin les mesures aprovades aquest dijous i espera poder accedir a informacions que “no siguin opaques”. De fet, ha denunciat que aquesta tasca de seguiment els va resultat “molt complexa” respecte dels compromisos de fa dos anys perquè havien de buscar les informacions “d'una banda a l'altra”.

Carrera també veu bé el Parlament s'hagi compromès amb la recuperació de la Renda Mínima d'Inserció (RMI). “Hem aprovat recuperar en dos mesos el que vam perdre el 2010”, ha celebrat. Així mateix, veu amb optimisme que es comenci a “caminar amb la Renda Bàsica Garantida”.

Per la seva banda, la vocal de Lafede.cat Organitzacions per a la Justícia Global Patrícia Cantarell ha destacat l'acord per “treballar en un marc amb l'ACNUR per donar asil i acollida al màxim nombre de refugiats més enllà del que el govern espanyol pugui dir” i la “persecució al frau i evasió fiscal de les empreses que eviten tributar al nostre país”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.