Societat

El govern espanyol recorre al TC la creació del municipi de Medinyà

L'executiu en funcions afirma que s'ha vulnerat la Llei de Bases de Règim Local perquè la població no arriba als 5.000 habitants

Medinyà tenia 850 habitants al gener de 2014

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres portar al Tribunal Constitucional (TC) la creació del municipi de Medinyà (Gironès), segregat de San Julià de Ramis, per considerar que vulnera la Llei de Bases de Règim Local, ja que no arriba als 5.000 habitants.

L'executiu en funcions ha acordat presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei de Catalunya 8/2015, de 10 de juny, per la qual es crea aquest municipi (de 850 habitants) per considerar que incorre en “inconstitucionalitat indirecta”.

El govern de Mariano Rajoy argumenta que la norma catalana vulnera la Llei de Bases de Règim Local, que estableix que els nous ajuntaments han de tenir almenys 5.000 habitants. “La creació de nous municipis només podrà realitzar-se sobre la base de nuclis de població territorialment diferenciats de, almenys, 5.000 habitants i sempre que els municipis resultants siguin financerament sostenibles, comptin amb recursos suficients per al compliment de les competències municipals i no suposi disminució en la qualitat dels serveis que s'estaven prestant”, diu l'article 13.2 de l'esmentada llei.

Medinyà tenia, a 1 de gener del 2014, una població de 850 habitants i, en la mateixa data, el municipi de Sant Julià de Ramis tenia una població total de 3.434 habitants.

Per tant, el govern considera que no reuneixen el mínim poblacional que a aquest efecte exigeix la normativa bàsica estatal, i rebutja que puguin establir-se excepcions singulars a través d'una llei autonòmica.

En aquest sentit, creu que cal tenir en compte que, d'acord amb la jurisprudència del TC, la regulació de l'element territorial i la seva relació amb la resta dels elements que componen l'estructura municipal per configurar un model municipal comú és competència estatal.

L'executiu es remet a les sentències del propi Tribunal Constitucional del 25 d'abril del 2013 i del 3 de març del 2016, que confirmen expressament la constitucionalitat de l'article 13.2 de la Llei reguladora de les Bases de Règim Local.

El govern espanyol assegura que el recurs es porta a terme després que la negociació, prevista a l'article 33.2 de la Llei del Tribunal Constitucional, hagi estat infructuosa. La impugnació es planteja sense suspensió per evitar que el municipi de Medinyà quedi en la pràctica sense Ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia