Societat

La fractura per la mesquita del Carme de Pineda no es tanca

L'Ajuntament reuneix unes dues-centes persones en un acte que evidencia la falta de consens entre alguns veïns i la comunitat musulmana

L'alcalde reitera que si el centre de culte compleix la normativa establerta es farà

Posicions diametralment oposades, sense capacitat d'arribar a una entesa. La primera reunió pública organitzada pel govern del PSC i CiU de Pineda al barri del Carme per informar “a fons” del projecte de trasllat d'un dels dos centres de culte musulmà a un edifici de nova construcció a la mateixa zona va evidenciar novament que queda molt camí per recórrer. Prop de dues-centes persones, la majoria del Carme i de Can Bel i de veïnats propers com Bellamar –tampoc no hi van faltar membres de diferents grups de l'oposició–, van fer acte de presència al gimnàs de l'escola Aloc per informar-se de la proposta de construcció d'una mesquita legalitzada a l'espai que ara ocupa un antic taller mecànic en desús al carrer Eivissa. La tensió es va fer evident des del primer moment amb un debat encès en el qual sovint no es van respectar els torns de paraula i que va ser dirigit per l'alcalde, Xavier Amor (PSC), acompanyat dels membres del govern. Amor va voler aclarir conceptes “i informacions esbiaixades i sovint volgudament falses” i va explicar que el consistori ha rebut el projecte de construcció de l'equipament però que de moment no ha donat cap permís, ni tan sols el d'enderroc. “La proposta de la comunitat musulmana és fer una primera construcció d'una planta de 202 m², però l'edifici permet aixecar un primer pis i un entresolat amb una capacitat total de 600 m²”, va especificar. Segons el govern, la mesquita donarà resposta només a les necessitats de culte dels musulmans del barri, “no tindrà ni minarets ni altaveus” i és la resposta del col·lectiu a la necessitat d'ordenar i legalitzar l'espai que ara ocupen, “i durant tots els anys que fa que hi són no han donat cap problema”, van manifestar. Membres del col·lectiu van defensar el dret a disposar d'un espai digne per celebrar el seu culte.

Els detractors de la proposta basen el seu rebuig en el convenciment que la mesquita serà un pol d'atracció per a musulmans de fora del municipi, que la seva construcció devaluarà el preu dels immobles de la zona, que és un equipament que ha d'anar fora del nucli urbà perquè és “un equipament de concurrència pública” i generarà molèsties als veïns. En aquest sentit es va manifestar el president del barri de Can Bel, Jordi Capdevila, que va manifestar la necessitat de sotmetre a votació pública la ubicació de l'espai i va reclamar que l'Ajuntament “doni una alternativa a l'edifici del carrer Eivissa”.

Dues hores i mitja de reunió es van tancar amb l'afirmació de l'alcalde que si la mesquita “compleix la normativa establerta” tirarà endavant, i va convidar els presents a continuar parlant per trobar punts de confluència, insistint en el valor de la convivència i del bon veïnatge que s'ha mantingut fins ara al municipi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.