Societat

Alella anuncia mesures per frenar l'ocupació d'habitatges

L'arribada de gent que fugia del conflicte de la Mina i Sant Roc encén els ànims d'alguns veïns, que acusen el govern d'immobilisme

El consistori demana a la Generalitat que reubiqui aquestes persones en pisos socials d'altres pobles

Alella prendrà mesures per frenar l'ocupació al municipi. Així ho va anunciar l'alcalde, Andreu Francisco (ERC), en l'audiència pública que es va fer dijous al vespre per tractar de la problemàtica. El detonant d'aquesta situació va ser l'ocupació a finals del mes de febrer de tres cases buides, a la zona d'Alella de Mar, per part de membres de famílies d'ètnia gitana que fugien del conflicte obert –provocat per un assassinat– als barris de la Mina (Sant Adrià de Besòs) i Sant Roc (Badalona) entre els clans dels Baltasares, els Pelúos i els Zorros.

Una d'aquestes primeres mesures no és altra que la petició de l'Ajuntament a la Generalitat perquè es puguin reallotjar els membres d'aquestes famílies en algun dels habitatges socials d'emergència dels quals disposa l'administració catalana i que hauria de ser fora d'Alella, ja que l'únic immoble d'aquestes característiques de què disposa el municipi ja està habitat. D'altra banda, el consistori també està treballant amb la Generalitat perquè els infants d'aquestes famílies –32 persones, de les quals disset són menors– es puguin escolaritzar en centres de la població “o de l'entorn”, tal com va precisar Francisco. L'alcalde també va assenyalar que ja s'ha iniciat la mediació amb les famílies mitjançant l'associació Vincle.

A més, i per fer front a l'àmbit de l'ocupació en general, també es crearà una taula de coordinació entre l'Ajuntament i els veïns, i un cens dels habitatges buits que hi ha al municipi, es donarà suport jurídic als afectats per una ocupació d'un immoble i es posarà en coneixement de les companyies subministradores d'aigua, llum i gas els habitatges ocupats perquè no es puguin utilitzar aquests recursos, entre altres accions.

Moments de tensió

En l'audiència pública, que va congregar més de 150 persones, es van viure alguns moments tensos amb alguns veïns afectats, fet que va motivar l'alcalde a reconèixer “la passivitat de l'Ajuntament” en els primers moments a l'hora d'afrontar les ocupacions del col·lectiu gitano, tot i que va posar de manifest “la manca de competències” dels ajuntaments en aquest tema. Durant l'acte es va recordar que, de les tres cases ocupades inicialment per la família gitana, actualment només n'hi ha dues que ho estan, ja que la propietària d'una d'elles la va poder recuperar després que els ocupants n'haguessin marxat. Finalment, algunes informacions indiquen que es podria estar produint un retorn d'alguns membres d'aquest col·lectiu als seus llocs d'origen, però que aquests no serien els que ara són a Alella.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.