Educació

Educació

Nous projectes educatius

Una escola amb les classes al bosc

L'Escola del Bosc de Rubió ofereix des de setembre un nou model d'aprenentatge basat en el contacte directe dels nens amb la natura

Els petits aprenen al seu ritme amb el que troben a l'entorn

Al petit muni­cipi de Rubió, a l'Anoia, cada matí, un grup d'uns 15 nens recorre els camins que hi ha al vol­tant de la riera de Jorba o que por­ten cap a la mun­ta­nya coro­nada pel cas­tell de la població. Aquests nens no només pas­se­gen perquè els agradi molt la natura, també estan anant a l'escola. Són els alum­nes, d'entre 2 i 6 anys, de l'escola del Bosc de Rubió, un pro­jecte edu­ca­tiu inno­va­dor que va començar a fun­ci­o­nar el setem­bre del 2015.

Es tracta d'un pro­jecte que es carac­te­ritza per ser un espai on la natura és l'entorn d'apre­nen­tatge i en què els infants poden tenir lli­ber­tat per explo­rar, inves­ti­gar i expe­ri­men­tar. Vol ser una opor­tu­ni­tat perquè els nens potenciïn les seves apti­tuds intrínse­ques i aspec­tes tan impor­tants com ara un sen­tit innat de per­ti­nença i res­pecte a la natura abans que comen­cin l'etapa d'esco­la­rit­zació obli­gatòria. Cada matí, al vol­tant de les nou, els petits, acom­pa­nyats de les seves edu­ca­do­res, sur­ten de l'edi­fici on fan les acti­vi­tats a cobert i recor­ren durant tres o qua­tre hores els bos­cos de la zona. L'apre­nen­tatge arriba per si sol, al seu ritme, sense un pro­grama con­cret.

Les impul­so­res del pro­jecte són Bri­gitte Esco­lar i Alba Colell, que van lle­gir el lli­bre Edu­car en verd, d'Heike Freire Rodríguez, en què s'expli­cava el pro­jecte de les esco­les bosc d'Europa. També van tras­lla­dar-se, fa un temps, a Angla­terra per conèixer de prop aquest model edu­ca­tiu que fa anys que està implan­tat al nord del con­ti­nent.

Esco­lar i Colell sur­ten cada dia amb els menuts a cami­nar pel bosc. Amb elles, hi ha alguns espe­ci­a­lis­tes i edu­ca­dors que ense­nyen als petits tots els secrets del bosc, però sem­pre seguint allò que volen fer els petits. Tot res­se­guint un dels camins que fan habi­tu­al­ment, es pot tro­bar una cabana feta amb bran­ques pels nens matei­xos, que demos­tren també un enorme grau d'auto­no­mia per pas­se­jar per la mun­ta­nya. L'única ordre que han de res­pec­tar sem­pre és ser a la vista d'alguna de les edu­ca­do­res. De manera natu­ral, apa­rei­xen opor­tu­ni­tats per expli­car algun con­cepte. Per exem­ple, tre­ba­llar els nom­bres tot comp­tant els punts negres que té una mari­eta.

Esco­lar i Colell des­ta­quen que un dels fac­tors més impor­tants en l'apre­nen­tatge dels infants és la curi­o­si­tat. “El desig d'apren­dre neix genuïnament a par­tir d'aquesta curi­o­si­tat i perquè aquesta curi­o­si­tat segueixi viva, els nens neces­si­ten un entorn en què puguin explo­rar, inves­ti­gar, moure's, estu­diar”, apun­ten les res­pon­sa­bles del cen­tre.

Quan són a prop d'aca­bar el pri­mer curs de fun­ci­o­na­ment, Esco­lar i Colell mos­tren la seva satis­facció pel balanç d'aquest any, en què tenen, apro­xi­ma­da­ment, una quin­zena d'alum­nes. Prova del seu èxit és que no només hi par­ti­ci­pen famílies de Rubió, sinó que també n'hi ha d'altres pobla­ci­ons de la comarca com ara Jorba, Igua­lada o, fins i tot, el Bruc. Fins al pro­per 22 d'abril, l'escola del Bosc té obert el període d'ins­crip­ci­ons per al pro­per curs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.