Només 1 de cada 10 entitats socials veu algun ‘brot verd'
El 21% de les organitzacions del tercer sector han hagut de fer reestructuracions laborals i retallades de sou l'últim any per la crisi
L'ocupació en aquest àmbit va pujar un 5% i hi ha 90.000 treballadors
Les entitats del tercer sector social continuen sense veure brots verds: només una de cada deu han notat una certa recuperació econòmica i han augmentat el nombre de persones contractades (65%) o bé han optat per millores salarials (13%). Un 21% d'aquestes entitats, en canvi, van haver de fer reestructuracions dels equips de treball a causa de la crisi. Unes reestructuracions que sobretot van ser en forma d'ajustos salarials (46%)
i de la jornada laboral (13%). Aquestes són algunes de les conclusions de l'Anuari de l'Ocupació del Tercer Sector Social de Catalunya 2016, que va presentar La Confederació dijous a Barcelona.
La Confederació aplega 1.200 entitats no lucratives –associacions, cooperatives d'iniciativa social i fundacions– que presten serveis d'atenció a les persones. “No fa tantes dècades, per dedicar-se a aquests temes s'havia de tenir la vida solucionada, ser noble o pertànyer a l'Església”, recordava Pau Vidal, director de l' Observatori del Tercer Sector , que ha elaborat l'anuari. En canvi, l'informe mostra, va assenyalar Vidal, que “ara desenes i desenes de milers de persones poden desenvolupar una carrera professional en organitzacions sense ànim de lucre”.
Segons les dades del 2015, 90.000 persones treballen en entitats no lucratives que atenen infants, gent gran, persones amb discapacitat o col·lectius especialment vulnerables. Això significa un augment del 5% respecte al 2014, tot i que encara s'està per sota dels 100.000 treballadors que hi havia entre
el 2007 i el 2011.
Un àmbit feminitzat
El perfil més freqüent dels assalariats és una dona de 26 a 35 anys, amb estudis secundaris, que fa atenció directa, amb contracte indefinit i treballant a jornada parcial. La mitjana és de menys de tres anys d'antiguitat i el sou brut anual està entre 13.000 i 24.000 euros. L'informe evidencia que les dones són el motor del tercer sector social a Catalunya, amb situacions equiparables al sector de l'educació i de la sanitat. Mentre que en aquestes entitats el 72% de la força de treball són dones, en el total del mercat laboral les dones representen el 46%.
En aquest sentit, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va valorar especiament la “mirada femenina” del sector i la seva capacitat per posar-se “al costat de les necessitats de les persones”. L'anuari fa evident, però, que aquesta feminització desapareix en els càrrecs de responsabilitat. Les dones són el 78% del personal administratiu, auxiliar i de suport i el 72% de l'atenció directa, però en les tasques de direcció i gerència el percentatge baixa al 64%.
Millorar els salaris
Entre els reptes de futur, les entitats coincideixen en la necessitat de la millora del finançament dels serveis socials i d'atenció a les persones, l'estabilitat laboral i la millora salarial. També mirant cap al futur, Bassa és partidària d'un model de concertació i així donar més estabilitat a les entitats socials i als seus treballadors: “Apostem per fórmules més estables de finançament i per un sistema de concertació més que de subvenció.”