Societat

Societat

Bandera i alguna cosa més

L'associació Talcomsom demana a 19 consistoris que facin accions contra l'homofòbia

El Consell Comarcal d'Osona aprovarà el mes que ve un pla marc, quan l'Ajuntament de Berga encara té el seu pendent d'executar

Al balcó d'alguns ajuntaments de la Catalunya Central avui, Dia Internacional contra l'Homofòbia i la Transfòbia, hi penja la bandera de l'arc de Sant Martí. És el gest més simbòlic i més senzill que des dels consistoris es pot fer per donar suport al col·lectiu LGTB (lesbianes, gais, transexuals i bisexuals). Per això l'associació Talcomsom de Vic aquest any ha volgut anar més enllà i, en aplicació de la llei 11/2014, que es va aprovar al Parlament de Catalunya fa un any i mig, ha enviat una instància a 19 ajuntaments amb una llista de possibles accions a fer en l'àmbit municipal –en seguretat, acció social, administració pública, salut, cultura, mitjans de comunicació i esport– per aplicar la normativa.

Són accions de fàcil implementació i de cost molt reduït. Per exemple, que els formularis municipals evitin l'heteronormativitat; que la biblioteca municipal no tingui llibres homofòbics o transfòbics a les lleixes o als magatzems; que l'Ajuntament impedeixi a entitats o persones amb antecedents d'igtibifòbia, racisme o masclisme fer ús d'espais municipals; i conscienciar de la no utilització d'expressions homofòbiques als recintes esportius. Són propostes extretes de l'assemblea Ajuntaments LGTB i del pla local contra l'homofòbia aprovat per l'Ajuntament de Berga el 2013, actualment l'únic a les comarques centrals, “extensíssim, però des del qual tres anys després no s'ha fet res”, apunta Marc Parareda, president de Talcomsom. L'actual regidora de Serveis a les Persones de Berga, Anna Alsina, considera que sense una entitat que vetlli pel tema sobre el terreny és més complicat actuar. Amb tot, avui a diferents municipis del Berguedà arrenca la campanya Estimar sense diferències, que inclou un cicle de cine social sobre diversitat de gènere, mentre a l'institut de Castellterçol Talcomsom fa un taller per sensibilitzar els alumnes de secundària. “Hem decidit començar per la part formativa, de prevenció, però el setembre volem fer més coses”, diu Núria González, educadora social del Moianès Sud.

Pla comarcal a Osona

A Osona ben aviat es disposarà d'un pla marc comarcal, que primer s'ha d'aprovar en el ple del Consell Comarcal del mes que ve i després, successivament, al plenari de cada ajuntament. El pla, impulsat per uns quants municipis que han actuat de motor –Vic, Manlleu i Torelló– als quals s'hi ha afegit la Mancomunitat la Plana i el Consell, serà una guia general.

Segons Núria Muñoz, tècnica de l'àrea d'Igualtat i Ciutadania de l'Ajuntament de Vic, el pla comarcal tindrà tres objectius a partir dels quals s'articularan les propostes d'acció: “Incorporar la perspectiva LGTB a la política municipal, combatre la discriminació per raó de gènere i donar visibilitat al col·lectiu LGTB.” En aquest pla fa més d'un any que s'hi treballa, juntament amb Talcomsom, entre el diagnòstic inicial que es va fer amb el suport de la Diputació i de la UVic-UCC i que es va presentar l'octubre passat i l'avaluació d'uns qüestionaris fets a la ciutadania.

Ajuntaments interpel·lats
L'associació Talcomsom aquest any ha fet arribar la carta als consistoris de Berga, Calldetenes, Castellterçol, Centelles, Folgueroles, Granollers, la Garriga, Manlleu, Moià, Olot, Prats de Lluçanès, Sant Feliu de Codines, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pere de Torelló, Seva, Taradell, Torelló i Vic. La selecció dels ajuntaments es fa “per motius històrics i per demandes d'alguns dels nostres socis”, comenta Parareda. Alguns ajuntaments, com ara el de Taradell i el de Granollers, fa dies que ja van dir que ells no penjaran la bandera de l'arc de Sant Martí.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.