Societat

cultura

tradicions

Les trementinaires tornen a la vall de la Vansa per la fira

La festa i fira de les Trementinaires d'aquest cap de setmana és un homenatge a la saviesa popular i a les dones que van exercir aquesta activitat fins fa poques dècades

Les trementinaires van viatjar per tot Catalunya venent herbes remeieres i ungüents capaços de guarir la gent. Sortien de la vall de la Vansa amb els seus remeis i anaven fins al mar. Per això, des de fa ja disset anys, Tuixén i la Vansa recorden aquest ofici desaparegut amb una festa lúdica i, alhora, divulgativa.

La festa i fira de les Trementinaires d'aquest cap de setmana és un homenatge a la saviesa popular i a les dones que van exercir aquesta activitat fins fa poques dècades.

La festa està centrada en les activitats destinades a transmetre la tradició: itineraris naturalistes per conèixer les plantes de la zona (a la vall de Mola, a Ossera), col·loquis sobre herbes remeieres, tallers i demostracions de melmelada de muntanyes, emulsions per a cosmètica, de tints naturals o de cançons tradicionals del Pirineu, visites comentades al Museu de les Trementinaires, al Jardí Botànic de les Trementinaires i al Centre d'Interpretació de Flora del Parc Natural del Cadí-Moixeró, entre d'altres.

Aquestes activitats es complementen amb una fira a la plaça Serra del Cadí, diumenge, animació infantil, concerts i una nit màgica protagonitzada per una espectacular foguera de plantes aromàtiques. La Dansa del Foc de Tuixén reunirà dissabte, a partir de les 22.30 hores, centenars de persones disposades a cremar a la foguera ramets d'herbes, al mateix temps que pensen un desig. Mentrestant tindrà lloc la cantada popular de cançó tradicional, amb Pep Lizandra. Hi haurà rom cremat i coca per a tothom a la plaça Major. La festa continuarà a la plaça Serra del Cadí, amb el concert i ball a càrrec de l'Orquestrina Trama.

Homenatge permanent

A Tuixén es ret permanent homenatge a aquestes nòmades guaridores en un petit museu situat als baixos de l'ajuntament. Allà es fa un recorregut amb fotografies, il·lustracions i gràfics explicatius per la història de l'ofici. En una habitació s'hi reprodueixen els estris, recipients i instruments de mesura que utilitzaven. El Museu de les Trementinaires disposa d'un jardí botànic especialitzat en les herbes remeieres i aromàtiques

Més dades

Dies: 28 i 29 de maig

www.trementinaires.org

Juny s'omple de fires d'herbes remeieres

M.J.R.

La de Tuixén és la primera de les fires d'herbes remeieres del calendari firal català. El pròxim cap de setmana, 4 i 5 de juny, Vilanova de Sau (Osona) obrirà la vint-i-cinquena edició de la seva Fira d'Herbes Remeieres. Les parades conviuen amb demostracions d'oficis antics i un ampli programa d'activitats paral·leles: una ruta botànica, conferències, el ball de gegants, un taller de remeis casolans i concerts, concursos de truites casolanes o de rams de flors boscanes, entre d'altres propostes.

Al juny, dues altres fires marquen en vermell el calendari. El dia 11, tindrà lloc el 6è mercat de les espècies a Argençola (Anoia) mentre que el cap de setmana del 18 i 19 RemeiArt obre les seves portes a Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès).

El Mercat de les Espècies d'Argençola inclou enguany una exposició dedicada a les espècies, i concretament al ginebró, al seu paper en la gastronomia i en la salut. Per la seva banda, RemeiArt portarà al recinte del castell de Penyafort la tradició de les herbes aromàtiques mediterrànies i les seves aplicacions. A més, disposa d'un espai de tallers i activitats divulgatives per a infants i per a adults que culmina amb una fira.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.