Societat

El Baix Penedès implora un pla de xoc per sortir del pou

L'Ajuntament de Cunit impulsa una moció perquè l'Estat i la Generalitat declarin la comarca territori d'emergència econòmica i social

Reclamen més inversió pública per crear oportunitats

El Baix Penedès encara lidera el rànquing de comarques catalanes amb més atur. Gairebé una de cada quatre persones en edat laboral que viuen en aquesta comarca no tenen feina i ni a curt ni a mitjan termini no s'albiren solucions màgiques per invertir aquesta tendència. L'atur no és l'única dada negativa que ha condemnat el Baix Penedès a sobreviure en crisi permanent. La inversió pública està molt per sota de la mitjana i, per si fos poc, els ajuntaments de les ciutats més poblades, com la capital, el Vendrell i Cunit, tot just comencen a remuntar una situació que podríem qualificar de bancarrota.

Els anys de bonança econòmica van empènyer els governs locals d'aleshores a fer grans inversions en obra pública que avui amb prou feines poden mantenir. Avui aquests equipaments serveixen de ben poca cosa per ajudar que el Baix Penedès surti del pou. Les necessitats socials de la població són la crua realitat i els ajuntaments s'han vist obligats a administrar el dia a dia amb els pocs recursos que tenen.

La culpa és del totxo

Tot això és pel boom de la construcció. En els últims vint anys el model econòmic i social del Baix Penedès s'ha basat en la construcció: un pegat un banc. Avui el Baix Penedès és una comarca demogràficament disparada, amb una mà d'obra de baixíssima qualificació i incapaç de donar resposta a les necessitats socials heretades. Els alcaldes saben que l'únic camí perquè el Baix Penedès surti de l'UCI és una reconversió del model econòmic i social que generi noves oportunitats a partir de la creació d'ocupació i la generació de mà d'obra qualificada. Però per molta imaginació que hi posin, els ajuntaments no tenen ni prou recursos ni prou capacitat per afrontar aquesta reconversió i si no s'actua urgentment la malaltia entrarà en un procés probablement irreversible.

Ha costat, però finalment un ajuntament ha decidit fer el pas i reclamar en veu alta una operació de rescat per salvar el Baix Penedès.

Cunit fa el pas

L'Ajuntament de Cunit, i concretament, el grup municipal de CiU, que ostenta l'alcaldia i governa amb ERC i ICV, ha fet el pas a través d'una moció presentada en el ple d'aquest dijous passat. La moció demana sense embuts que les administracions superiors, bàsicament l'Estat i la Generalitat, declarin el Baix Penedès i tots els seus municipis territoris i societats en greu situació d'emergència social i econòmica. Es tracta d'una figura nova, inexistent, equiparable a la declaració de zona catastròfica per danys naturals, que hauria de tenir una vigència màxima de cinc anys i que hauria de permetre que la comarca sortís del pou a partir de l'elaboració d'una pla de xoc elaborat amb la implicació de tots els agents i administracions implicades que marqui uns objectius clars per salvar el Baix Penedès a partir d'un projecte “resilient i sostenible”, segons recull el text de la moció. A la pràctica, això es tradueix en diners, ni declaracions ni promeses polítiques: diners reals que haurien de comprometre's a aportar totes les administracions per fer possible l'objectiu.

CiU de Cunit espera que la moció s'aprovi a tots els plens dels ajuntaments del Baix Penedès i del Consell Comarcal, independentment de les forces polítiques que governin a cada lloc. Si la moció aconseguís articular un front institucional comú, les administracions superiors difícilment podrien mirar cap a l'altre costat i haurien d'assumir la seva part de responsabilitat per treure el Baix Penedès del pou en què també aquestes van contribuir a fer-lo caure o pel fet que, com a mínim, no van fer res per evitar que hi caigués.

LA XIFRA

24%
és l'índex d'atur
registrat a l'abril passat a la comarca del Baix Penedès, el més alt de tot Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.