Societat

Nou concurs tecnològic per millorar la vida a les ciutats

El govern llança l'SmartCAT Challenge per afavorir l'aparició de solucions digitals a cinc localitats catalanes

La idea és exportar les aplicacions sobre mobilitat, energia i turisme a altres punts

La secretaria per a la Governança de les Tecnologies de la Informació i
la Comunicació ha ideat un concurs tecnològic, l'SmartCAT Challenge, que té com a objectiu final la creació de solucions digitals per a problemes reals i concrets de diverses poblacions del país. L'objectiu d'aquest projecte és connectar emprenedors, desenvolupadors, empreses i experts tecnològics per acabar resolent necessitats dels ciutadans.

La iniciativa s'ha estructurat en cinc grans àmbits (energia i sostenibilitat, ciutat col·laborativa, salut i benestar, cultura i turisme, i mobilitat urbana), que s'han assignat a cinc ciutats. Durant les darreres setmanes, en cadascuna de les localitats s'han fet tallers de treball amb representants locals de diversos àmbits, formacions i sensibilitats per identificar els reptes i necessitats relacionats amb la temàtica assignada.

El pas següent serà la celebració, el dia 2 de juliol, de l'Ideathon, una trobada a la seu d'Esade Creapolis, a Sant Cugat del Vallès, on podran participar desenvolupadors, dissenyadors, emprenedors i experts en el món de les TIC. La inscripció per participar en aquest mercat d'idees tindrà lloc durant els pròxims dies i serà gratuïta. En aquesta jornada, hi haurà equips de treball, tallers, sessions dirigides, treball en xarxa i, finalment, els participants hi acabaran presentant el seu projecte.

A partir de llavors, començarà un període de quatre mesos en què els equips es podran beneficiar de l'accés als recursos tecnològics d'una plataforma d'incubació, així com de diversos mentors que els orientaran per poder transformar les seves propostes en projectes reals. La idea és donar prioritat a les solucions més íntimament relacionades amb tecnologies intel·ligents com ara aplicacions mòbils, big data i internet de les coses.

Finalment, les opinions del públic en una competició en línia i les d'un jurat seleccionaran els finalistes de l'SmartCAT Challenge. La final tindrà lloc a l'octubre i els guanyadors de la competició veuran com les ciutats vinculades als seus projectes implementaran la seva proposta tecnològica, com a mínim, en una prova pilot. D'altra banda, també hi haurà premis econòmics i el guanyador podrà participar en el concurs internacional de l'Smart City Expo World Congress, que se celebra al novembre.

Aquesta nova iniciativa de la Generalitat s'emmarca dins l'Smart City Hack, un projecte internacional que aplega ciutats com ara Nova York, San Francisco, Hong Kong, Dubai, Hèlsinki i Berlín. La intenció, però, és que les solucions generades puguin ser exportades a qualsevol punt del territori.

LA XIFRA

4
mesos
durarà el procés d'incubació dels projectes fins que tingui lloc la final en què es decideixin els guanyadors.

LA DATA

02.07.16
Inici
de l'SmartCAT Challenge amb una trobada de desenvolupadors a Sant Cugat per engegar els diversos projectes.

LA FRASE

Aquesta iniciativa impulsa la indústria de solucions intel·ligents a Catalunya basant-se en necessitats reals
Jordi Puigneró
Secretari per a la governança de les Tecnologies de la informació
Sant Cugat del V

Prendre consciència i controlar el consum energètic

Sant Cugat del Vallès es va centrar
a analitzar les necessitats en el camp de l'energia i la sostenibilitat. Els diversos agents de la ciutat reunits en la sessió de treball van considerar necessari orientar-se cap al consum d'energia als habitatges i buscar solucions per conscienciar els ciutadans sobre la necessitat de fer-ne un ús raonable, amb eines per influir en els hàbits i motivar una reducció del consum, i alhora lluitar contra la pobresa energètica.

Vilafranca del P

Orientar la formació del jovent i acostar l'agricultura local

Pensant com es pot convertir en una ciutat col·laborativa, Vilafranca del Penedès veu interessant dissenyar una eina que permeti als estudiants de primària i secundària ser orientats laboralment per estudiants universitaris o treballadors. A més, es vol fomentar l'agricultura entre els que no en tenen coneixements amb horts urbans col·laboratius o terres compartides. També es reclamen eines per expressar entre tots les activitats i necessitats de la ciutat.

Reus

Menys cotxes al nucli antic i un transport escolar optimitzat

Reus i Cambrils cooperen en matèria de mobilitat urbana. Comparteixen la idea de reduir el volum de cotxes al nucli antic i busquen alternatives per millorar la mobilitat i l'aparcament en aquestes zones, així com sistemes que suggereixin rutes incloent-hi tots els transports disponibles. També es vol millorar el transport cap a escoles i universitats fomentant els vehicles compartits. Finalment, interessaria tenir una xarxa de vehicles elèctrics a demanda.

Terrassa

Compartir les dades sanitàries i facilitar la comunicació

En el camp de la salut i el benestar, Terrassa va detectar la necessitat
de millorar els sistemes per compartir informació entre metges, infermers, treballadors socials i cuidadors sobre les necessitats dels pacients. També suggereix millorar l'entesa entre malalts i doctors quan sigui necessari, amb un llenguatge més planer. Les possibilitats dels ‘wearables', la promoció dels hàbits saludables i la gestió de crisis personals també interessen.

Calonge

Reserves fàcils i més novetats per als turistes quan són al seu destí

Calonge s'encarregava de l'apartat de turisme i cultura i es va associar amb Lloret de Mar per identificar necessitats. Una de primordial és crear una plataforma que habiliti els turistes, un cop són al seu destí, per accedir a informació actualitzada i interessant i poder fer reserves als establiments. Es vol donar visibilitat a ofertes atractives sense capacitat de promoció pròpia i oferir als visitants activitats al marge dels circuits turístics convencionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.