Societat

Les revetlles allargaran la nit més curta de l'any

El foc del Canigó encén les fogueres en un ritus atàvic

Els pastissers gironins preveuen vendre 125.000 coques artesanes

Destaca la revetlla del festival Clownia de Sant Joan les Abadesses

Aquesta matinada ha tingut lloc la Renovació de la Flama del Canigó al cim d'aquesta muntanya. Diversos voluntaris hi han pujat el foc que roman encès tot l'any al Castellet de Perpinyà i han encès els feixos de llenya que excursionistes d'arreu dels Països Catalans hi havien deixat preparats. Tot seguit, els diversos equips de foc han iniciat les rutes que portaran aquest foc a centenars de poblacions per encendre les fogueres de Sant Joan. A la majoria d'indrets el ritual inclou la lectura de la proclama, que enguany signa Andreu Carranza. L'escriptor té paraules de record per a Muriel Casals i demana mantenir viva la flama durant tot l'any. “La necessitarem durant l'hivern que s'acosta, perquè és tot un poble el que s'ha posat a caminar, definitivament, amb un repte immens. No hi ha marxa enrere.”

A la nit, moltes poblacions gironines celebren aquests dies la revetlla amb concerts, balls i festivals. Un dels més esperats és el Clownia de Sant Joan de les Abadesses, que per primer cop celebra la Nit de Sant Joan amb una revetlla gratuïta a la plaça Major. Hi actuaran Pepet i Marieta, Caribbean Dandy, Albercocks, Auxili i la colla local de diables Diablesses, com a mestres de cerimònies. L'allargament del festival, del 23 al 25 de juny, és la principal novetat del certamen d'enguany, que oferirà més d'una vintena d'actuacions (Tiken Jah Fakoly, Els Catarres, La Raíz, Will and The People, Itaca Band, Buhos, Brams, Tomeu Penya, The Pengüins, Hora de Joglar... i enguany sense l'actuació dels impulsors, Txarango, que ce centren en la feina organitzativa). La participació de Guillem Albà, amb l'espectacle Marabunta i impartint tallers de clown, és un altre dels reclams d'aquesta edició. Del món del circ, també hi participaran la companyia gallega Pallassos en Rebeldía i Circ Vermut. Una altra novetat d'aquest 2016 és una zona d'acampada exclusiva per a famílies, separada de la zona d'acampada general per preservar el descans dels menys noctàmbuls. També s'estrena una fira d'entitats, cooperatives i organitzacions vinculades a l'economia solidària o la sostenibilitat (més informació a www.clowniafestival.cat).

COQUES I PETARDS

El que no faltarà en cap taula seran les coques de Sant Joan. El president del gremi de pastissers artesans de la província de Girona, Josep Costa, confirma que faran les 125.000 coques de cada any. “Tot i que enguany Sant Joan s'escaigui en un dia bo estem decebuts perquè la crisi afecta i molta gent opta per comprar coques més barates, fetes de fa dies”, explica, i aconsella “comprar coques de pastisseria, garantia que estan fetes del dia”. Pel que fa a les modalitats, les més venudes continuen sent les tradicionals, de fruita amb pinyons. De mitjana, els preus oscil·len entre els 16 i els 35 €, en funció de la mida i gràcies a una moderació dels preus d'ingredients com el pinyó. Els altres grans protagonistes de la diada són els petards. El sector de la pirotècnia preveu augmentar les vendes un 10% respecte al 2015, segons Josep Maria Vilardell, president de l'Associació de Fabricants i Majoristes de Pirotècnia de Catalunya. Pel que fa a les tendències, Vilardell apunta que cada cop tenen més sortida els elements de color, com fonts o bateries, en detriment dels grans trons. A més, cada cop més els consumidors compren paquets familiars que preparen les botigues i que permeten tenir “varietat a bon preu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.