Societat

L'exalcalde de Cercs, altre cop a judici per un cas de prevaricació urbanística

Ferran Civil serà jutjat avui dimecres per haver concedit una llicència il·legal

La fiscalia li demana set anys d'inhabilitació i una multa de 5.000 euros

L'exalcalde de Cercs, Ferran Civil (CiU), torna a ser jutjat avui, a l'Audiència de Barcelona, per un presumpte cas de prevaricació urbanística. Civil ja va ser condemnat a sis mesos de presó i set anys d'inhabilitació fa un any per haver permès la construcció d'unes naus en terrenys no urbanitzables. Ara la fiscalia demana per a Civil set anys d'inhabilitació i una multa de 5.000 euros per haver concedit una llicència per construir unes edificacions irregulars a Sant Jordi de Cercs.

L'Audiència també jutjarà l'exsecretari municipal i l'exarquitecta, que s'enfronten a la mateixa pena, en considerar que tots dos van emetre informes favorables a la construcció “sense advertir de les irregularitats que contenia l'informe tècnic, així com de la contrarietat a la llei del projecte constructiu”, apunta l'escrit de la fiscalia.

Segons l'escrit judicial, l'any 2000 es va adjudicar a favor de la societat Grup Cercs-4 un solar de 423,60 metres quadrats situat a Sant Jordi, imposant com a condició l'obligació de construir un bar restaurant a la planta baixa de l'edificació. Segons l'escrit, “l'alcalde era conscient que aquesta especificació era contrària a les normes subsidiàries vigents en aquell moment”. L'any 2003 el grup Cercs-4 va presentar a l'Ajuntament una instància perquè se li concedís una llicència per construir un edifici plurifamiliar amb habitatges a la planta baixa i els dos pisos superiors, així com divuit places d'aparcament i el bar restaurant. Davant d'aquesta petició, l'arquitecta municipal va emetre un informe tècnic favorable “prèviament concertat amb els altres dos acusats”, a la concessió de la llicència, “de forma deliberadament mentidera”, segons diu l'escrit de la fiscalia.

El fiscal assegura que, en el moment de l'adjudicació de l'informe, els tres acusats “sabien que l'obra projectada no respectava l'alineació prevista per les normes subsidiàries de Cercs”, ja que ocupava una superfície de sis metres més del que estava previst. L'any 2003 es va concedir la llicència mitjançant un decret d'alcaldia, “malgrat que Ferran Civil era perfectament coneixedor de les irregularitats que presentava el projecte constructiu”, segons la fiscalia.

Per la seva banda, la promotora Cercs-4, que exerceix l'acusació particular, demana a Civil una pena de dos anys i mig de presó per un delicte de prevaricació urbanística i un d'estafa.

El consistori no ha enderrocat l'edificació

El cas fa anys que avança per la via contenciosa administrativa i hi ha una sentència ferma del TSJC de l'any 2015 que obliga l'Ajuntament de Cercs a enderrocar l'edifici plurifamiliar. El consistori va intentar que es declarés nul·la la sentència amb diversos recursos, però finalment el TSJC la va declarar ferma. Tot i això, encara no s'ha iniciat l'enderroc de l'edificació.

Si el jutge acceptés la pena de presó, l'exalcalde de Cercs hauria d'entrar a la presó tot i ser una condemna inferior a dos anys pel fet d'haver estat condemnat amb anterioritat a sis mesos d'arrest.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia